Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Κ.Λ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ/Γ΄Λ/Τ ΣΚΑΛΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «Ευαισθητοποίηση του πολίτη σε θέματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος »

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ενόψει έναρξης θερινής περιόδου και στα πλαίσια των κοινών προσπαθειών που καταβάλλει η Υπηρεσία μας με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση του κοινού της ευρύτερης περιοχής σε ανάλογα θέματα και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την 5η Ιουνίου, παρακαλούμε για την δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό, προκειμένου να λαμβάνονται έγκαιρα και προληπτικά μέτρα κατά τομέα ευθύνη σας για τον περιορισμό της ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών κυρίως από απορρίμματα.
1.Ενδεικτικά προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα:
α)Συχνή διέλευση συνεργείων που έχουν αναλάβει την αποκομιδή απορριμμάτων από τασκάφη,τις λουτρικές εγκαταστάσεις και τις ακτές κυρίως σε ώρες και ημέρες αιχμής.
β)Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής σας μέσω διοργάνωσης διαλέξεων και εκδηλώσεων, με σκοπό να ενεργοποιηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση αυτών .
γ)Τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων που να απαγορεύουν την ρίψη απορριμμάτων στις ακτές και τη θάλασσα.
δ)Τοποθέτηση νέων δοχείων απόρριψης απορριμμάτων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο ή αντικατάσταση
των παλαιών εφόσον αυτά έχουν καταστραφεί.
ε)Εντοπισμό και καθαρισμό των χώρων περιοχής ευθύνης σας από εστίες απορριμμάτων.

2.Επισημαίνουμε την ανάγκη της συνεχούς επιτήρησης των ακτών και ιδιαίτερα εκείνων που γειτνιάζουν με χείμαρρους για την αποφυγή εναπόθεσης σε αυτούς απορριμμάτων που παρασυρόμενα από τους ανέμους και τις βροχές καταλήγουν στη θάλασσα .

3.Απαραίτητη κρίνεται η ευαισθητοποίηση κυρίως των συλλόγων επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για των καθαρισμό των ακτών διατηρώντας τους χώρους ελλιμενισμού των σκαφών καθαρούς ευαισθητοποιώντας παράλληλα τα μέλη αυτών.

4.Οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών, ερασιτεχνικών σκαφών παρακαλούνται για την σωστή συγκέντρωση των καταλοίπων και απορριμμάτων αντίστοιχα, που υπάρχουν στις λιμενικές εγκαταστάσεις δικαιοδοσίας μας . Οι πλοίαρχοι των επιβατικών τουριστικών πλοίωνπαρακαλούνται για την μετάδοση ανακοινώσεων από τα μεγάφωνα με τον απόπλου και κατά τον πλου, προκειμένου οι επιβάτες να χρησιμοποιούν τα δοχεία απορριμμάτων και να μην ρυπαίνουν την θάλασσα.

5.Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από την πλευρά τους να φροντίσουν για την ορθή ενημέρωση των πολιτών και την προτροπή τους για αρμονική συνεργασία και συντονισμένη δράση.

6.Η εφαρμογή όλων των προτεινόμενων μέτρων καθώς και η συλλογική προσπάθεια αποτελεί ικανή αναγκαία συνθήκη για τη διαφύλαξη /βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντός μας μιας και η προστασία των ακτών για την χώρα μας αποτελεί μια πρόκληση για τουριστική ανάπτυξη αλλά και επιτακτική ανάγκη για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας .

7.Σχετικο με το θέμα φυλλάδιο έχει αναρτηθεί στον ιστότοποwww.hcg.gr όπου μπορείτε να ανατρέξετε για την
ενημέρωση σας και την αναπαραγωγή του κατά την κρίση σας.

8.Θεωρούμε τη συμμετοχή σας σημαντική και απαραίτητη προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η
προσπάθειαγια προστασία και βιώσιμη διαχείριση το φυσικού περιβάλλοντος για το λόγο αυτό παρακαλούμε να μας γνωρίσετε κάθε ενέργεια σας για τις περιοχές ευθύνης σας.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Λ.Σ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                           ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ –
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ                      Αριθ. Φακ.: 534.4-1/2015
Κ.Λ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ/Γ΄Λ/Τ  ΣΚΑΛΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ                        Αριθ.Σχεδίου :  1430
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑΣ-
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΛΟΙΩΝ (ΤΚΕΠ)

Ταχ. Δ/νση       :  ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ                                                          
Ταχ. Κώδικας  :  60100
Πληροφορίες  :  Σημ/ρος Λ.Σ. ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΥ Α.
ΤΗΛ-Fax            :  23510-61209
e-mail               :  katerini@hcg.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: