Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Κάρβουνο: μια ιστορία δύναμης, ενέργειας, πόνου και θανάτου

Ο άνθρακας κατέχει κεντρική θέση στη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία.
Πέρυσι πάνω από 7000 μεγάτονοι εξορύχτηκαν σε όλο τον κόσμο. Ισχυρός, αλλά βρώμικος και επικίνδυνος, η χρήση του άνθρακα επεκτείνεται κάθε χρόνο.
Το 2010 παρατηρήθηκε μια αύξηση της παραγωγής κατά 6,8%.
Περίπου 70 χώρες έχουν ανακτήσιμα αποθέματα, τα οποία κάποιοι ισχυρίζονται ότι φτάνουν για πάνω από εκατό χρόνια αν η παραγωγή μείνει στα σημερινά επίπεδα.

 Η εξόρυξη άνθρακα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο. Θανατηφόρο στην Κίνα, όπου χιλιάδες ανθρακωρύχοι πεθαίνουν κάθε χρόνο ενώ και στη Δύση το επάγγελμα εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο. Η εξόρυξη και η χρήση του άνθρακα περιλαμβάνει μια ποικιλία περιβαλλοντικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής περισσότερου CO2 από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Άλλες επιπτώσεις είναι η όξινη βροχή, η μόλυνση των υπόγειων υδάτων, τα αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και τα προϊόντα αποβλήτων που περιέχουν βαρέα μέταλλα. Αλλά τη ζωή μας, όπως είναι σήμερα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο καύσιμο του ιζηματογενούς πετρώματος. Πάνω από το 40% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από την καύση άνθρακα, περισσότερο από ό, τι από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Οι πιθανότητες είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείτε για να διαβάσετε αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε από καύση άνθρακα. Εδώ συγκεντρώσαμε εικόνες της εξόρυξης άνθρακα, τη μεταφορά, και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Ο 38χρονος Prabhat Sinha μεταφέρει ένα φορτίο άνθρακα που ζυγίζει 60kgs, δεμένο στο κεφάλι του με έναν ιμάντα, καθώς ανεβαίνει τη σκάλα ενός ορυχείου άνθρακα

Ινδία. Πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τα σπίτια σε γειτονικά κράτη και χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ, με την ελπίδα να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους.
Ένα αγόρι εργάζεται σε μια αποθήκη άνθρακα στην Jaintia Hills, στην Ινδία. Η ινδική ΜΚΟ, Impulse, εκτιμά ότι στα 5.000 ιδιόκτητα ορυχεία άνθρακα στην Jaintia Hills απασχολούνται περίπου 70.000 παιδιά.

Μαθητές περνούν με τα πόδια μέσα από μια αποθήκη άνθρακα στο δρόμο από το σπίτι προς το σχολείο στην Jaintia Hills, της Ινδίας. Τοπικά σχολεία της περιοχής, παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση, δυσκολεύονται όμως να πείσουν τους γονείς για τα οφέλη της εκπαίδευσης, αφού τα παιδιά θεωρούνται ως πηγές εισοδήματος. Το δέλεαρ των ορυχείων είναι ισχυρότερο από εκείνο της τάξης. Τα παιδιά εργάζονται στα ορυχεία από την ηλικία των 12 ετών.

Καπνός βγαίνει από τις καμινάδες των εργοστασίων σε μια μονάδα παραγωγής ενέργειας, λόγω   καύσης άνθρακα στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας. Η ρύπανση στο  Ουλάν Μπατόρ είναι εποχιακή, με σχετικά μικρές ποσότητες το καλοκαίρι, αλλά σε κρίσιμα επίπεδα στα βάθη του χειμώνα, όταν οι PM10s μπορεί να φθάσει 2000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Οι 10 πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη είναι όλες σε αναδυόμενες αγορές ή σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως στο Ιράν, στο Πακιστάν, στην Ινδία, στη Μποτσουάνα και στη Μογγολία


Ένας διασώστης ξεκουράζεται σε ένα διάλειμμα στο Sukhodolskaya-Vostochnaya ανθρακωρυχείο της Ουκρανίας στις 29 Ιουλίου 2011. Δεκαοκτώ ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 αγνοούνται μετά από έκρηξη στο ανθρακωρυχείο. 

Η 7χρονη Nooreen Hayat, κρατά τα εργαλεία της, μετά το τέλος των εργασιών για το σπάσιμο του άνθρακα σε ένα εργοστάσιο τούβλων στα περίχωρα του Ισλαμαμπάντ.


Ένας άνδρας στη Βοσνία κάνει βόλτες με το ποδήλατο του σε έναν ομιχλώδη δρόμο στο Σεράγεβο στις 19 Ιανουαρίου 2011. Κυκλοφοριακό, ρύπανση και καύση χαμηλής ποιότητας άνθρακα για τη θέρμανση προκαλούν σύννεφα ρύπανσης στον αέρα. 

Τα μέλη μιας οικογένειας ανθρακωρύχων θρηνούν καθώς περιμένουν νέα για την τύχη των παγιδευμένων ανθρακωρύχων στο Heshan της Κίνας. Οι έντονες βροχοπτώσεις δυσχεράνουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να φθάσουν στους περισσότερους από 40 παγιδευμένους εργαζόμενους σε ανθρακωρυχείο που κατέρρευσε λόγω των καταρρακτωδών βροχών.


Οι εργαζόμενοι ξεχωρίζουν το χαλίκι από τα κομμάτια του άνθρακα σε ανθρακωρυχείο στην Huaibei της Κίνας.


Ένας επιζών που βρίσκονταν παγιδευμένος για πάνω από 180 ώρες σε ανθρακωρυχείο κατέρρευσε λαμβάνοντας ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο στο Heshan της Κίνας.

Ένας ανθρακωρύχος ποζάρει για ένα πορτρέτο στην επαρχία Shanxi της Κίνας. Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο.


Συγγενείς παρηγορούν ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός ανθρακωρύχου που σκοτώθηκε σε έκρηξη ορυχείου στην Ουκρανία. 


Διασώστες μεταφέρουν επιζώντα από ένα πλημμυρισμένο λάκκο στο λιγνιτικό ορυχείο  Hengtai της Κίνας.


Ένα φορτηγό φορτωμένο με 447 τόνους άνθρακα στο ανθρακωρυχείο Antelope Peabody βόρεια του Ντάγκλας.


Εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους ωθούν ένα βαγόνι φορτωμένο με άνθρακα πίσω στην τροχιά του, αφού εκτροχιάστηκε στο Sabarmati της Ινδίας.  Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τα έξι βαγόνια ενός τρένου που μετέφερε άνθρακα εκτροχιάστηκε λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων.


Αφγανοί περιμένουν τους διασώστες σε ένα ανθρακωρυχείο στο Αφγανιστάν. Ένας Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε ότι 11 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους. 

Κάτοικοι μεταφέρουν με ποδήλατα άνθρακα που εξορύσσεται παράνομα στο Mong Duong του Βιετνάμ.




Ένα μέλος του πληρώματος του βυθισμένου πλοίου MV Rak Carrier μπαίνει σε ένα ελικόπτερο ανοικτά των ακτών της Βομβάης. Το με σημαία Παναμά MV Rak Carrier, μετέφερε 60.000 τόνους άνθρακα από την Ινδονησία στην Ινδία, όταν βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Βομβάης.


Μια νεαρή γυναίκα σκοντάφτει καθώς προσπαθεί να μεταφέρει ένα μεγάλο καλάθι με άνθρακα που εξορύχτηκε παράνομα σε ένα υπαίθριο ορυχείο στο χωριό Bokapahari της Ινδίας, όπου μια κοινότητα ανθρακωρύχων ζουν και εργάζονται. 

Οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν τα ΜΑΤ, ενώ κλίνουν έναν αυτοκινητόδρομο στο Haimen της Κίνας κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού σταθμού που θα χρησιμοποιεί άνθρακα ως καύσιμη ύλη.

Εργαζόμενοι μεταφέρουν το σώμα ένός συνάδελφόυ τους σε φορείο κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης σε ένα ανθρακωρυχείο στα περίχωρα της Κουέτα στο Πακιστάν. Πέντε εργάτες σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκε έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο στο νοτιοδυτικό Πακιστάν. 

Ένας εργάτης άνθρακα καθαρίζει βράζει νερό για να πλύνει το πρόσωπό του τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από την Καμπούλ. Κάθε εργάτης κερδίζει $ 10 για μια εργάσιμη ημέρα. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τις βόρειες επαρχίες, αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους σε αναζήτηση της τύχης στην πρωτεύουσα.

Ακτιβιστές της Greenpeace κρέμονται από ένα γερανό στη μονάδα παραγωγής ενέργειας Eskom στο Delmas δημοτική περιοχή της Νότιας Αφρικής με πανό που γράφει «Kusile: δολοφόνος του κλίματος». 

Συγγενείς εντοπίζουν τις σορούς ανθρακωρύχων που σκοτώθηκαν στο ορυχείο Sizhuang μετά από μια διαρροή αερίου στην κομητεία Shizong στο Yunnan της Κίνας. Εκατοντάδες διασώστες πήραν μέρος στις προσπάθειες διάσωσης στο στο ανθρακωρυχείο που λειτουργούσε παράνομα για να αναζητήσουν παγιδευμένους ανθρακωρύχους, στο δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα στη χώρα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.




Ο πατέρας ενός ανθρακωρύχου θρηνεί έξω από ανθρακωρυχείο όπου επτά ανθρακωρύχοι αγνοούνται μετά από ένα ατύχημα λόγω πλημμύρας στο νομό Jingtai στο Gansu της Κίνας.


Υψηλής τάσης γραμμές μεταφοράς ενέργειας πλαισιώνουν ένα εργοστάσιο άνθρακα στο Nierderaussem της Γερμανίας.


Υποστηρικτές της Καθολικής καλόγρια αδελφή Valsa John συμμετέχουν σε μια αγρυπνία με κεριά απαιτώντας έρευνα σχετικά με τη δολοφονία της στο Νέο Δελχί. Είχε απειληθεί από τα αφεντικά των ανθρακορυχείων επειδή υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των τοπικών φυλών. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία περίπου 50 άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι όπου έμενε, και ακρωτηρίασαν το σώμα της που βρέθηκε από την αστυνομία.

Μια ομάδα των Βοσνίων μεταφέρουν άνθρακα για θέρμανση σε ιππήλατα κάρα κοντά στο Σεράγεβο. Το μέσο ποσοστό ανεργίας είναι έως και 42 τοις εκατό, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βοσνίας. Η συλλογή άνθρακα με το χέρι και η πώληση τουσε μια τοπική αγορά είναι ο μόνος τρόπος για μια φτωχή κατηγορία του πληθυσμού της Βοσνίας να επιβιώσει το χειμώνα. 

Ένα παιδί κοσκινίζει τα υπολείμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις στάχτες του άνθρακα που χρησιμοποιείται στο εργοστάσιο τούβλων στο Surkhroad, του Αφγανιστάν.






































Δεν υπάρχουν σχόλια: