Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Τσιμουδιά για τις τιμές!

Στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τις πολυεθνικές που ήταν «μ’ άλλα λόγια, αγαπιόμαστε»,
αξίζει να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας ως προς το μείζον ζήτημα για κάθε ελληνική οικογένεια σήμερα, τις τιμές στο ράφι!
Πριν από μερικά χρόνια, όχι πολλά, οι έχοντες έστω μέτρια μνήμη, θα θυμούνται ότι υπουργοί και υφυπουργοί Ανάπτυξης, κρεμιόντουσαν κάθε τρεις και λίγο στα μανταλάκια, εγκαλούμενοι για τις υψηλές τιμές πώλησης των προϊόντων.
Το ίδιο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η πίεση να είναι αποτελεσματικότερη στο έργο της που είναι η αποκατάσταση των δομών ανταγωνισμού- που κατά συνέπεια θα είχε ευεργετική επίδραση στις τιμές- ήταν αφόρητη.
Παρά τις γκρίνιες για την αποτελεσματικότητά της, είχε φέρει σε πέρας δυο σοβαρότατες υποθέσεις. Θυμάστε τα καρτέλ των σούπερ μάρκετ και του γάλακτος;
Έκτοτε έπεσε βαθιά σιωπή…
Πλέον κανείς δεν ασχολείται μαζί της. Πλέον κανείς δεν κρεμάει κανέναν στα μανταλάκια, κανείς δεν αναρωτιέται «και τι κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις τιμές ;
Περίεργη σιωπή…
Έχει επιτελέσει αθόρυβα το έργο της, αποκαθιστώντας με τη συμβολή της τα κακώς κείμενα της αγοράς, με θεαματικές επιπτώσεις στις τιμές;
Τα ράφια δυστυχώς γι’ αυτήν, είναι αδιάψευστος μάρτυς ότι ο ανταγωνισμός νοσεί στη χώρα μας βαθιά.
Ο κόσμος σε λίγο δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε τα βασικά, αν και κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας ήδη δεν μπορούν, αλλά αυτή παραμένει κλεισμένη στο δικό της κόσμο.
Στη γραφειοκρατία της, στα βασικά και ανώδυνα.
Ίσως κάνει έργο αλλά δεν επιδιώκει την προβολή θα πει κάποιος…Mμμμ, ποιος άραγε θα ξεσκέπαζε ένα καρτέλ και θα κρατούσε χαμηλό προφίλ ; Ποιον πολιτικό δεν θα βόλευε η «αξιοποίηση» μιας τέτοιας ιστορίας ;
Περισσότερο από ποτέ σήμερα, τούτη η ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να σκύψει μαχητικά σε όλα τα θέματα της αγοράς και να δηλώνει παντοιοτρόπως την παρουσία της.Διότι θα πρέπει να γνωρίζει καλά ότι στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται και οι τωρινές συνθήκες είναι ιδανικές για να παίξει κάθε επιχείρηση το παιχνίδι, όπως της γουστάρει.

ΥΓ: Σχετικά πρόσφατα η Επιτροπή είχε απευθύνει πρόσκληση σε επιχειρηματίες, βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις τιμές.
Κανείς (λογικό δεν είναι;) δεν ανταποκρίθηκε.
Έκτοτε δεν επανήλθε στο θέμα…
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: