Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Το χωραφάκι ή "Ποια είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας;"

Στο ερώτημα «ποια είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας;» η αυθόρμητη απάντηση είναι «ο τουρισμός», με πλήρη συναίσθηση ότι δεν πρόκειται για «βιομηχανία» πολλώ δε μάλλον «βαριά».
 Είναι εισπρακτική μέθοδος σύμφωνα με την οποία χτίζεις, χτίζεις, χτίζεις και περιμένεις τους 2 θερινούς μήνες για να βγάλεις εισόδημα που σε συντηρούν 12 μήνες.
Υπάρχει όμως ένας άλλος τομέας, περιφρονημένος, ίσως επειδή θέλει κόπο για να φέρει χρήμα.
Η αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη έχει τη δυνατότητα να φέρει την γενική ανάπτυξη.
Ας επαναλάβουμε τα χιλιοειπωμένα: τα ευρώ που φεύγουν στην αλλοδαπή για εισαγωγή κρεάτων ισούνται με τα ευρώ που φεύγουν για καύσιμα.
Αν για το πετρέλαιο δεν έχουμε επιλογή, για το γελάδι έχουμε.
Στη φάση όπου βρίσκεται η οικονομία σήμερα θα περιμέναμε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να συγκαταλέγεται στους σταρ της κυβέρνησης.
Αντί δηλαδή να γράφουν και να σβήνουν αριθμούς, να αυξάνουν τέλη και να επινοούν χαράτσια, θα μπορούσαν να ασχοληθούν με το αληθινό πεδίο της παραγωγής.
Υπάρχει γη που κάθεται, υπάρχουν νέοι που κάθονται. Κάποιος πρέπει να κάνει το προξενιό. Ο Κώστας Σκανδαλίδης είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε να ενοικιαστούν οι εκτάσεις που μένουν ανεκμετάλλευτες και να γίνουν μαθήματα σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με καλλιέργειες.
Εν ολίγοις ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης βρήκε το δρόμο στρωμένο_ έστω τον χωματόδρομο ανοιγμένο, το μονοπάτι πατημένο.
Πέρα από τα έτοιμα προγράμματα ο κ. Τσαυτάρης δέχεται από παντού προτάσεις, για τα επί μέρους. Μια ρεαλιστική πρόταση για πρόγραμμα σταθερών θέσεων έρχεται από βουλευτή του νομού Ηρακλείου: «Αν στο πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για την επιδότηση όλων των ασφαλίστρων βάσει του εργοσήμου, θα απορροφηθούν χιλιάδες άνεργοι σε εποχικές εργασίες αλλά και σε σταθερές θέσεις και θα αντιμετωπιστεί η μαύρη εργασία στο χώρο αυτό». Ας μην απαντήσει κανείς με το παράδειγμα των ροδάκινων (μπήκε μια αγγελία στην οποία ανταποκρίθηκαν μόνον αλλοδαποί). Είναι διαφορετικό να πηγαίνει κάποιος για ένα μεροκάματο χωρίς πλαίσιο και διαφορετικό να υπάρχει ένα πλάνο μόνιμης απασχόλησης.
Ο βουλευτής Ηρακλείου, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ καταθέτει μια ακόμη πρόταση: «Για τις σταθερές θέσεις απασχόλησης στον αγροτικό τομέα ή και για μόνιμη μεταστέγαση σε περιοχές αγροτικής παραγωγής, το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου ή χρηματοδότηση εργασιών μικρής κλίμακας για όσους διαθέτουν πατρογονικά σπίτια προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ανέργων στις περιοχές αυτές».
Καλή ή κακή, δεν παύει να είναι μια ιδέα που επιχειρεί να φέρει την ανάπτυξη. Τέτοιες ιδέες θα έπρεπε να έρχονται από παντού, χωρίς να μπαίνουν φραγμοί, από ποιο κόμμα ακούγονται, ποιος είναι αυτός που τις καταθέτει.Αν λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του, σε μια δημιουργική κατεύθυνση, κάπου καταλήγουμε.Με τη γκρίνια δεν καταλήγει κανείς πουθενά.
Στο δια ταύτα: υπάρχει το καλό το κλίμα, υπάρχει εύφορη γη, υπάρχουν εργατικά χέρια, υπάρχουν και κονδύλια που κάθονται. Ο κ. Τσαυτάρης έλεγε πριν λίγες μέρες ότι «η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει 4,5 δισ. ευρώ από τις επιδοτήσεις που θα έρθουν το 2014 γιατί δεν μπορεί να χειριστεί αειφόρα τους βοσκότοπους, καθώς δεν έγιναν συγκεκριμένοι χάρτες και δεν έχουν ψηφιοποιηθεί από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος».
Αντί να τα λέει στην τηλεόραση, μήπως θα μπορούσε να βρει τρόπους ώστε να μην χαθούν τα χρήματα;
ΠΗΓΗ.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: