Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ένωση Ποντίων Πιερίας-Το Αληθινόν Παραμύθ' -Μία παράσταση για παιδιά στην Ποντιακή Διάλεκτο

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας και το Θεατρικό της τμήμα, προσκαλούν όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στην θεατρική παράσταση για παιδιά στην Ποντιακή διάλεκτο με τίτλο:
 "Το Αληθινόν Παραμύθ'", της Αλκμήνης Θεοδωρίδου και σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαββίδη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014 στις 8:30 μ.μ. στο Θέατρο Πάρκου Κατερίνης.
Είσοδος: 2 Ευρώ
Ως Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας συνεχίζουμε να υπηρετούμε την παράδοση με πάθος, σεβασμό και συνέπεια. Κύριο μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά να ανακαλύψουν τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Θεωρούμε ότι η γνώση της ιστορικής καταγωγής και η γνωριμία με την παράδοση και τον πολιτισμό του Πόντου, βοηθάει τους νέους μας να αποκτήσουν συναίσθηση αυτού του βάρους και της ευθύνης που τους κληροδοτήθηκε, ώστε να πορευθούν στη ζωή τους σύμφωνα με τις αξίες κα τις αρχές αυτής της κληρονομιάς.
Βασικό συστατικό του πολιτισμού και της παράδοσής μας αποτελεί και η Ποντιακή Διάλεκτος, η οποία δυστυχώς διατρέχει τον κίνδυνο αφανισμού της.Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης της Ποντιακής Διαλέκτου.
Οργανώθηκε το Εργαστήρι Ποντιακής Διαλέκτου, όπου, η διάλεκτος διδάσκεται με μια πρωτότυπη μεθοδολογία και με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Μεταξύ των άλλων παρεμβάσεων, εκδόθηκε το πρώτο ποντιακό παραμύθι κινουμένων σχεδίων, (Ο Χαμαιλετάρτς και ο πάρδον), παρουσιάστηκε η παιδική θεατρική παράσταση
 "Ο Ψωμάς π’ εθέλεσεν να πετά" και σήμερα τα παιδιά μας παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση "Αληθινόν παραμύθ’".
Το Ποντιακό θέατρο αποτελεί μια θαυμάσια πηγή γνώσης για τα ήθη, τις παραδόσεις και, κυρίως, σημαντικό εργαλείο εκμάθησης της Διαλέκτου.
Η δύναμη του θεατρικού λόγου και η "αλήθεια" του μύθου μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη διάσωση της γλώσσας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
«Αυτή η διάλεκτος, που τη φόρτωσε ο Ιάσωνας πριν 2.700 χρόνια πάνω στην Αργώ και την κουβάλησε και έζησε εκεί επί 27 αιώνες, γιατί πρέπει τώρα να πεθάνει; Και αυτό το αξιοθρήνητο γεγονός γιατί να τύχει στη γενιά μου, γιατί να λάχει σ’ εμένα να είμαι ένας αυτόπτης μάρτυρας ενός επικείμενου θανάτου;
Χρήστος Αντωνιάδης (1950-2013)»
Για το Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Πιερίας
Χαρ. Αργυρόπουλος
Έφορος Ποντιακής Διαλέκτου
Ένωση Ποντίων Πιερίας
Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου 13
Κατερίνη
Τ.Κ 60100
Τηλ. 2351023941
ΠΗΓΗ.epontos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: