Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ):Απο τον επόμενο μήνα ξεκινά η είσπραξη του...

Αυξημένες επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή
τους διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, ακόμη και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, εντός ή εκτός σχεδίου πόλης, φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που θα ξεκινήσει να εισπράττεται από τον επόμενο μήνα.
Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τον «λογαριασμό» του νέου φόρου με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) που θα λάβουν από την εφορία.
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με βάση τα στοιχεία...των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 θα γίνει στο τέλος Ιουνίου.
Ομως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα ταχυδρομήσει εκκαθαριστικά σημειώματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ηλεκτρονικά και θα αναρτηθούν στον λογαριασμό των φορολογούμενων στο Taxisnet.

Επίσης, η ΓΓΔΕ θα αποστείλει e-mail στους ιδιοκτήτες ακίνητων με το οποίο θα τους ενημερώνει για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Ο νέος φόρος που επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σχεδόν σε όλα τα ακίνητα θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που θέλουν να υποβάλουν το Ε9 για να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να αντιμετωπίζουν την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ.
Εξάλλου, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα βρουν στα εκκαθαριστικά.
Φέτος, για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι και οι οικοπεδούχοι.
Για τους οικοπεδούχους, η «κεραμίδα» είναι ιδιαίτερα βαριά, καθώς ο φόρος ξεκινά από τα 3 ευρώ και φτάνει έως 9.000 ευρώ το στρέμμα.
Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, μπορεί να γλίτωσαν τον φόρο τα μαντριά και τα κοτέτσια, όμως για τα χωράφια θα καταβληθεί για πρώτη φορά φόρος, έστω και 1 ευρώ.
Για τα σπίτια, ο βασικός φόρος που επιβάλλεται κυμαίνεται από 2 ευρώ το τ.μ. έως 13 ευρώ το τ.μ.
Το φορολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο για τους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από ένα σπίτι στην πόλη (διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, καθώς και γενικότερα για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (είτε ημιτελή είτε αποπερατωμένα) και αδόμητα οικόπεδα.
Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης, καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.
Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες.
Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα υποστούν και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης, τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα) και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας).
Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν φέτος και οι κάτοχοι αυθαίρετων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013, καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.
Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων.
Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων.
Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1
 Ολα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες, απαλλάσσονται πλήρως.
Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από τα 0,003 ευρώ/τ.μ έως τα 9 ευρώ/τ.μ.
ΠΗΓΗ.greki-gr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: