Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

'Eλληνες της Θάλασσας” μια σειρά για τη νησιώτικη Ελλάδα στην αυστραλιανή κρατική τηλεόραση

Πρόκειται για την σειρά « Έλληνες της Θάλασσας» (Greeks of the Sea) που παρουσιάζει ο ομογενής Νίκος Ανδρόνικος.
Το αυστραλιανό συνεργείο επισκέφθηκε πάνω από 25 ελληνικά νησιά και μέσα από τα τρία επεισόδια, ξεκινώντας το Σάββατο 12 Ιουλίου στις 7.30 το βράδυ, θα παρουσιάσει τη ζωή των «Ελλήνων θαλασσόλυκων», δηλ. των ψαράδων, των ναυτικών, των καπετάνιων, ακόμη και των λιμενεργατών που διηγούνται μπροστά στην κάμερα τη δική τους προσωπική ιστορία, τις προκλήσεις της δουλειάς τους και τις περιπέτειές τους.
Μέσα από την σειρά αυτή παρουσιάζεται η ιστορία της νησιώτικης Ελλάδας, οι ομορφιές της, ο πολιτισμός της και η σύγχρονη ζωή της.
Παραγωγός της σειράς είναι ένας Αυστραλός που ξέρει καλά τα ελληνικά νησιά, τα λατρεύει και θέλει να τα διαφημίσει για να ενισχύσει και το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα.Πρόκειται για τον Πίτερ Πεντζ που περνάει όλα τα καλοκαίρια του στα ελληνικά νησιά, δηλώνει ερωτευμένος με το γαλάζιο του Αιγαίου, αλλά κυρίως θαυμάζει τη ναυτοσύνη των Ελλήνων.
 «Αυτό που θέλουμε να δείξουμε και που είναι το κίνητρό μας, είναι ότι η Ελλάδα και τα νησιά έχουν μια καρδιά που πάλλεται, και υποδέχονται με θερμό χαμόγελο και ανοιχτές αγκαλιές τους τουρίστες» δηλώνει ο κ. Πεντζ.
Ο δηλωμένος φιλέλληνας γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα , την οποία επισκέπτεται ανελλιπώς κάθε χρόνο εδώ και τρεις δεκαετίες.
Πριν από επτά χρόνια μάλιστα πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο, να αγοράσει ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος και να «οργώσει» τις ελληνικές θάλασσες.
Η ιστιοπλοΐα τον έφερε κοντά στον ναυτικό κόσμο της Ελλάδας, από τους κυβερνήτες των μεγάλων φέρι έως τους απλούς βαρκάρηδες των νησιών, που τον καλωσόρισαν στα σκάφη τους αλλά και στις ζωές τους.
«Είναι ο απόλυτος ναυτικός παράδεισος!
Μοιάζει σαν να έχει φτιαχτεί από τον Θεό:
“Θα βάλω ένα νησί εδώ, άλλο ένα σε είκοσι ναυτικά μίλια μακριά και μετά άλλο ένα…”
Είναι τόσο όμορφα διεσπαρμένα» δηλώνει ο κ. Πεντζ για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Όπως εξηγεί, ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν εντυπωσιαστεί από τη μεγάλη θαλάσσια παράδοση των Ελλήνων που αποτελούν εδώ χιλιάδες χρόνια έναν ναυτικό λαό.
 «Η Ελλάδα δεν είναι το ευκολότερο μέρος για να καλλιεργήσεις.
Είναι ένας δύσκολος τόπος για να επιβιώσεις και γι’ αυτό οι Έλληνες ζούσαν πάντα από τη θάλασσα και την έχουν κάνει μέρος της ζωής τους» λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Και οι Έλληνες αγαπούν τα νερά τους.
Πάντα κολυμπούν και πάντα είναι πάνω σε κάποιο πλοίο, ζουν πάνω σε αυτά.
Τα πλοία και οι Έλληνες πάνε μαζί, όπως το ζαμπόν με το τυρί!»
Ο παρουσιαστής Νίκος Ανδρόνικος επισκέφθηκε σκάφη κάθε τύπου, από μεγάλα πλοία της γραμμής και ταχύπλοα του λιμενικού έως παραδοσιακά καΐκια, και «χαρτογραφήσει» αναδεικνύει την καθημερινότητα, τις δυσκολίες, αλλά και τις ξεχωριστές ικανότητες των Ελλήνων ναυτικών.
ΠΗΓΗ.au.greekreporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: