Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου.Ένα σπάνιο απόσταγμα Μύθου και Γεύσης

Εκεί στις περιοχές γύρω από το κάστρο του Πλαταμώνα, από τις αρχές του Μαΐου, ξεκινά η διαδικασία της απόσταξης κουμαρίσιου τσίπουρου η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη του ίδιου μήνα, όπως ορίζεται από τη σχετική εγκύκλιο της οικείας Τελωνειακής Περιφέρειας Κατερίνης.
Τα αποστακτήρα των διήμερων οινοποιών, τα «καζάνια», που συγκεκριμένα βρίσκονται στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Σκοτίνας και του Νέου Παντελεήμονα Πιερίας, «παίρνουν φωτιά», για να βράσουν και να βγάλουν το περίφημο παραδοσιακό τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου.

Πρόκειται για ένα απολύτως φυσικό προϊόν με σαγηνευτικό γλυκόπικρο άρωμα, μοναδική φρουτώδη γεύση και υπέροχη επίνευση.
Τα κούμαρα συλλέγονται, χειρωνακτικά, τον Δεκέμβριο από τις πλαγιές του Ολύμπου και ακολουθώντας τη μέθοδο της άγριας ζύμωσης (wild fermentation), μια ζύμωση η οποία απαιτεί υπομονή, αποστάζονται τον Μάιο.



Στον σχεδιασμό προβολής της περιοχής μας η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, μεταξύ των παραδοσιακών της προϊόντων έχει εντάξει και το εκλεπτυσμένο απόσταγμα του άγριου φρούτου της κουμαριάς.
Το δενδρώδες δασικό φυτό της κουμαριάς μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Πιεριείς αγρότες ως μία ακόμη καινοτόμα βιώσιμη εναλλακτική καλλιέργεια τόσο για τον καρπό της ως μία υπερτροφή (super food) της ελληνικής γης και για τη διατροφική και φαρμακευτική αξία στον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και για την παραγωγή τσίπουρου.
Όσοι βρεθείτε στους όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς του Ολύμπου, στην Πιερία, μην ξεχάσετε να απολαύσετε ένα ποτήρι μυρωδάτο τσίπουρο.
Το σίγουρο είναι πως το άγριο φρούτο της κουμαριάς με τις ιαματικές του ιδιότητες θα σας ενεργοποιεί τις ποιο εντυπωσιακές πύλες της γαστρονομίας του Ολύμπου με τον πολύπλοκο χαρακτήρα του.
Δημήτρης Ρουκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: