Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Τιμήθηκε στην Κατερίνη η Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε στην Κατερίνη η 97η Επέτειος της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Οι εκδηλώσεις Mνήμης πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα
γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων, σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.
Το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου 2016 μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθως η κ. Σίσσυ Σπυριδοπούλου, εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας, εκφώνησε σχετική ομιλία.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στην Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από τη Βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπέττυ Σκούφα, που εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων, από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, από το Διοικητή της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, από το Δήμαρχο Κατερίνης, από τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, από το Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από το Διοικητή Σκάλας Κατερίνης, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Σύριζα Πιερίας, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Πιερίας, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Κ.Κ.Ε., από τη Νομαρχιακή Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Λαϊκής Ενότητας, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Εθνικής Ενότητας Πιερίας, από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων, από τους Ποντιακούς Συλλόγους Πιερίας, από τη Δημοτική Παράταξη Δήμου Κατερίνης “Νέα Εποχή”, από το Νομαρχιακό Τμήμα Πιερίας ΑΔΕΔΥ, από την Ένωση Αναπήρων και Αξιωματικών Πιερίας, από την Οργάνωση ΕΔΕΣ – ΠΑΟ Πιερίας, από το Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας, από το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”, από το Σύλλογο Λιβαδιωτών Κατερίνης ΄΄Ο ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ΄΄, από το Σύλλογο Κρητών Πιερίας "ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ", από το Σύλλογο Κρητών Πιερίας ΄΄Το Ξαθέρι΄΄, από το Σύλλογο Προσκυνητών Αγ. Όρους "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΟΡΤΑΙΤΙΣΣΑ" και από το Πολιτιστικό Αθλητικό Σωματείο ΄΄SPORTLAND΄΄ Νικηφόρος Μπουροζίκας.











Τέλος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός μας Ύμνος από τη Φιλαρμονική του δήμου Κατερίνης.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης ΄΄ΕΚΑΒΗ΄΄με την ομιλία με θέμα «19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου - Ο απόηχος πρέπει να αποκτήσει ήχο σήμερα» από τον κ. Στάθη Σταυρόπουλο, Σκιτσογράφο – Δημοσιογράφο και ακολούθησε πρόγραμμα από Μικτή Χορωδία των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr
facebook:www.facebook.com/pepierias
τηλ. επικοινωνίας: 2351351208


Δεν υπάρχουν σχόλια: