Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

«Πράσινο φως» από την Commission για παράταση του ΟΣΔΕ

Ανταποκρινόμενος σε αιτήματα κρατών μελών, τα οποία διατυπώθηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ο Επίτροπος Γεωργίας, κ. Fill Hogan, επιβεβαίωσε την Παρασκευή 29 Απριλίου πως είναι διατεθειμένος να επιτρέψει σε όσα επιθυμούν να το πράξουν, παρατείνοντας κατά ένα μήνα την τελική ημερομηνία (από 15 Μαΐου – στις 15 Ιουνίου) υποβολής αίτησης για άμεσες ενισχύσεις από τους αγρότες, καθώς και για ορισμένες αιτήσεις πληρωμής στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ, δηλαδή της αγροτικής ανάπτυξης.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι εξ ολοκλήρου θέμα των κρατών μελών εάν θα επιλέξουν να επωφεληθούν από την ευελιξία που παρέχεται, ενώ για το σκοπό αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια τυπική εφαρμογή του σχετικού κανονισμού, η οποία αναμένεται δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. τις προσεχείς ημέρες.
Επί του θέματος ο Επίτροπος Hogan δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δείξει αυτή την εξαιρετική ευελιξία αντανακλά τη σοβαρότητα της οικονομικής κατάστασης σε ορισμένες γεωργικές αγορές και κάποιες περιορισμένες εξαιρετική δυσκολίες που προκύπτουν από το πρώτο έτος εφαρμογής των νέων καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων και των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης.
Αναμένεται αυτή η χαλάρωση των κανόνων να βοηθήσει τους γεωργούς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην έγκαιρη υποβολή των αιτήσεών τους.
Τα κράτη μέλη που θα αποφασίσουν να αναβάλουν την τελική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εξασφαλίζουν τους κανόνες της ορθής οικονομικής διαχείρισης».
paseges.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: