Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

«Ταξιδεύοντας στο Άγιο Όρος»

Τo Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού σας προσκαλούν στην εκδήλωση «Ταξιδεύοντας στο Άγιο Όρος» την Τετάρτη 2 Μαρτίου και ώρα 6:30μμ (φουαγιέ Μ2).
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης «Από το Άγιο Όρος » του Μιχάλη Βασιλόπουλου που παρουσιάζουν οι δύο φορείς με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Πολιτεία.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν το ΚΘΒΕ, το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.
Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ : κ. Νίκος Νικολάου θα διαβάσει απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Θεοτοκά: «Ταξίδι στη Μέση Ανατολή και στο Άγιον Όρος» και ο κ. Βασίλης Καραμπούλας το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη : « Η Εννεακοσιετηρίς της Παμμεγίστης Λαύρας».
Φοιτητές από το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών θα διαβάσουν αποσπάσματα των οδοιπορικών αναμνήσεων από το πρώτο και δεύτερο ταξίδι του Ρώσου ταξιδιώτη Βασίλι Γκριγκόροβιτς Μπάρσκι (1725-26 & 1744-45), από την κοινή «Έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας και του Μουσείου Μπενάκη, Θεσσαλονίκη 2009, με την φροντίδα και τα σχόλια του ακαδημαϊκού Παύλου Μυλωνά».
Η χορωδία της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας υπό την διεύθυνση του Πατέρα Σπυρίδωνα Αντωνίου θα ψάλλει ύμνους.
Λίγα λόγια για την έκθεση
Ολόκληρη η Αθωνική Πολιτεία με τα είκοσι ιστορικά μοναστήρια της κατασκευάστηκε από μικρά κομμάτια ξύλου μπάλσα όπως βλέπουμε στο τρίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά) βιβλίο που συνοδεύει την Έκθεση.
Οι δημιουργίες του Μιχάλη Bασιλόπουλου αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως σώζεται σήμερα.
Οι μακέτες των είκοσι Μονών τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα για το θηλυκό πληθυσμό μοναστήρια.
Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης ο Μιχάλης Βασιλόπουλος και τα παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Είσοδος Ελεύθερη για την εκδήλωση . Για πληροφορίες: τηλ. 2310895938-9 και tch.gr
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: