Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

To Κέμπριτζ «ανοίγει» για το κοινό τα σπανιότερα βιβλία στον κόσμο

Βιβλία του Δαρβίνου και του Νεύτωνα με ανοιχτές σελίδες, εκτίθενται για πρώτη φορά στην βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ, η οποία θα γιορτάσει την 600η επέτειό της.
Τα πολύτιμα βιβλία που θα εκτεθούν θα είναι ανοιχτά στις σελίδες επάνω στις οποίες σημείωναν οι διάσημοι ιδιοκτήτες τους.
Αυτά τα φύλλα χαρτιού θεωρούνται εθνικοί θησαυροί και μερικά από αυτά είχαν βρεθεί σε κακή κατάσταση.

Ανάμεσα στα θαύματα της βιβλιοθήκης υπάρχει ένα βιβλίο 3.000 ετών από την Κίνα με μαντείες και ένα μέρος αντιτύπου της Οδύσσειας του 2ου αιώνα.

Η βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ έκανε 500 χρόνια για να φτάσει στο ένα εκατομμύριο βιβλία και άλλον έναν αιώνα να τα διπλασιάσει. Πολλά από τα βιβλία της υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή, αλλά οι μελετητές προτιμούν να τα διαβάζουν από κοντά.

Ακόμα δυο αριστουργήματα της συλλογής είναι δυο από τα πιο ακριβά βιβλία στον κόσμο, το ένα του Γουτεμβέργιου και το άλλο, το πρώτο folio του Σαίξπηρ. Από το Νεπάλ υπάρχει ένα σπάνιο βιβλίο στο οποίο αναγράφεται ότι ο γραφέας το ολοκλήρωσε την Πέμπτη 31 Μάρτη 1015 σε ένα μοναστήρι και είναι από φύλλα φοίνικα.

Η βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ είναι πολύ μεγαλύτερη από την Βρετανική βιβλιοθήκη και παλαιότερη από την αντίπαλό της Bodleian της Οξφόρδης.

Η έκθεση «Ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο» στο Cambridge University Library, από τις 11 Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.
rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: