Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Απειλεί με σχέδιο Β, «αν κάτι του συμβεί», ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Καθώς οι πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης εντείνονται στη Μόσχα για την παράδοση  
του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο ίδιος έχει καταστρώσει και σχέδιο Β. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Glenn Greenwald, έχει φροντίσει κωδικοποιημένα αρχεία με τα «μυστικά» του πρώην εργοδότη του να φτάσουν στα χέρια πολλών παραληπτών.
Εάν κάτι του συμβεί, τα αρχεία θα ανοιχτούν.
Ο Greenwald της εφημερίδας «Guardian» είναι ο πρώτος με τον οποίο ο Σνόουντεν επικοινώνησε τον Φεβρουάριο και όπως δήλωσε ο ίδιος στο «The Daily Beast», έχει φροντίσει πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να έχουν τα αρχεία αυτά ούτως ώστε αναπόφευκτα να δημοσιευτούν.

Σύμφωνα με τον Greenwald, οι άνθρωποι που έχουν στην κατοχή τους τους φακέλους αυτούς δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο περιεχόμενό τους επειδή είναι κωδικοποιημένοι και δεν έχουν τους κωδικούς. Αλλά ο Σνόουντεν του είπε πως εάν κάτι του συμβεί, έχει μεριμνήσει ώστε οι φάκελοι να «ξεκλειδώσουν».
Τα ψηφιακά αντίγραφα των ντοκουμέντων τα οποία ανακάλυψε ο Σνόουντεν όσο εργαζόταν στην Υπηρεσία Πληροφοριών αποτελούν μία νέα πρόκληση για τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Με το «σχέδιο Β» του 29χρονου φυγά φαίνεται πως ακόμα κι αν οι ΗΠΑ πάρουν στα χέρια τους τα τέσσερα λάπτοπ που πήρε μαζί του στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian» , τα μυστικά που ο Σνόουντεν θέλει να αποκαλύψει θα φτάσουν στο φως της δημοσιότητας.
Υπενθυμίζουμε πως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υπάρχει «σαφής νομική βάση» για την απέλαση του Σνόουντεν, καλώντας τη Ρωσία να το πράξει «χωρίς καθυστέρηση».
Από την πλευρά του ο Πούτιν χαρακτήρισε ως «παραληρήματα και σκουπίδια» τη ρητορική της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της Ρωσίας και τις απαιτήσεις για έκδοση του Εντουαρντ Σνόουντεν με αφορμή τη σχετική υπόθεση, ενώ και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις κατηγορίες ότι η ηγεσία της Κίνας συνέβαλε στην «απόδραση» του πρώην εργαζόμενου σε υπεργολαβική εταιρεία της CIA από το Χονγκ Κονγκ.
Στις δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλυσε μεταξύ άλλων και το μυστήριο για το πού βρίσκεται ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που αποκάλυψε σε ολόκληρο τον κόσμο πως η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί με τη συνεργασία εταιρειών-κολοσσών του Διαδικτύου χρήστες του Ιντερνετ, αποκαλύπτοντας ότι για ακόμη μία ημέρα βρίσκεται στην περιοχή τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο.
Ο Πούτιν επανέλαβε ότι ο Σνόουντεν δεν βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος (μόνο μετά την έξοδο από την περιοχή τράνζιτ θεωρείται ότι κάποιος έχει εισέλθει σε μια χώρα), καλύπτοντας πλήρως τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Σνόουντεν δεν βρίσκεται στη Ρωσία.
Επιπλέον στις δηλώσεις του από τη Φινλανδία ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί ο πρώην εργαζόμενος της CIA αφού όπως τόνισε «μπορούμε να παραδώσουμε ξένους πολίτες μόνο σε χώρες που έχουμε τη σχετική διεθνή συμφωνία παράδοσης».
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: