Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Δεν είναι αθώα η σχέση παιδιού – κινητού

Τα παιδιά με το κινητό στην τσέπη που παίρνουν τη μαμά σε κάθε διάλειμμα, μια εξάρτηση των γονιών και όχι των παιδιών, είναι επιβλαβής, όχι μόνο στο ψυχολογικό πεδίο, αλλά βλάπτει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Σαμαράς, με αφορμή την ανακοίνωση ερευνητικών δεδομένων στο διεθνές συνέδριο BioEM2013 στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την αλληλεπίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων με την έμβια ύλη, εξήγησε:

Πρώτον, «η μυελίνωση των νευρικών ινών, διαδικασία που τους παρέχει μόνωση και προστασία, συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 16 ετών.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε ο εγκέφαλος είναι πιθανόν πιο ευαίσθητος σε φυσικούς παράγοντες έκθεσης σε επιβλαβείς συνθήκες, όπως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αλλά και σε χημικούς ή άλλους παράγοντες».
Δεύτερον, πριν από έναν χρόνο το Γαλλικό Τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέταξε την ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα στην κατηγορία 2Β, που περιέχει τους ενδεχόμενους καρκινογόνους παράγοντες.
Τρίτον, οι επιστήμονες συμφωνούν πως χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα και μελέτη, κυρίως επιδημιολογική για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης των κινητών τηλεφώνων αλλά και για τις επιδράσεις της ταυτόχρονης έκθεσης του οργανισμού σε περισσότερους παράγοντες, φυσικούς και χημικούς.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων από ανθρώπους που λαμβάνουν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, ή βρίσκονται σε ρυπασμένο περιβάλλον, ή πάσχουν από κάποια ασθένεια.
Τέτοιες έρευνες δεν έχουν γίνει ακόμη.
Το πρόγραμμα «ΕΝΗΓΜΑ» που υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας συνιστά εκλογικευμένη χρήση των κινητών από όλους τους ενήλικες και χρήση από παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών μόνο όταν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.
Προτείνεται επίσης η λειτουργία των ενσύρματων ή ασύρματων ακουστικών (hands free και bluetooth) και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων.
Επίσης προτείνεται η αγορά κινητών τηλεφώνων με χαμηλό Ρυθμό Ειδικής Απορρόφησης (SAR).
O συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί ένδειξη της ποσότητας ενέργειας που απορροφάται από το σώμα κατά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου και αναγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης που δίνεται με την αγορά της συσκευής.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: