Ο κορυφαίος διαιτολόγος - διατροφολόγος, Τάσος Παπαλαζάρου,
καθησυχάζει τους γονείς όσον αφορά την καθημερινή «αγωνία» τους για
την... ποσότητα του φαγητού των παιδιών τους
και εξηγεί γιατί είναι σημαντικό για τα ίδια τα παιδιά να γεμίζουν το πιάτο τους από μόνα τους!
Πολλές φορές οι γονείς παραπονιούνται ότι το παιδί τους καταναλώνει πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ποσότητα φαγητού, ενώ συχνά παρατηρούν ότι δεν κάθεται με όρεξη στο τραπέζι ή δεν δοκιμάζει καινούρια τρόφιμα.
Μάλιστα, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά να αφήνουν οι γονείς τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω να σερβίρονται μόνα τους.
Ήδη μάλιστα από το 2011, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας παροτρύνει τους γονείς ή όποιον άλλον εμπλέκεται στη φροντίδα των παιδιών να οργανώνει συχνά οικογενειακά γεύματα, παρουσιάζοντας στα παιδιά διαφορετικά πιάτα και επιτρέποντας τους να βάλουν στο πιάτο τους ότι αυτά επιθυμούν.
Σταματήστε να ανησυχείτε για το πόσο θα φάνε…
Η τακτική του να γεμίζουν μόνα τους το πιάτο τους τα βοηθά να ρυθμίσουν καλύτερα την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουν, αποφεύγοντας τις υπερμεγέθη μερίδες που συνήθως σερβίρουν οι μεγάλοι, ενώ παράλληλα γίνονται και πιο δεκτικά στο να δοκιμάσουν καινούρια τρόφιμα. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο μικρόσωμα από τους ενηλίκους, συνεπώς χρειάζονται και σημαντικά μικρότερες μερίδες φαγητού.
Έτσι, ακόμη και αν σας φαίνεται μικρή η ποσότητα φαγητού που βάζουν στο πιάτο, μην ανησυχείτε, αφού ήδη από τη βρεφική ηλικία τα παιδιά αναπτύσσουν ενστικτωδώς το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, οπότε γνωρίζουν πολύ καλά πότε και πόσο θέλουν να φάνε.
Παρά τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, η πλειοψηφία των γονέων και οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί εξακολουθούν να παρουσιάζουν έτοιμα τα πιάτα στα παιδιά.
Who is whoΕπιστημονικός Διευθυντής nutrimed
Διεύθυνση : Αναγνωστοπούλου 37, Αθήνα 10673
Τηλ. 210-3640036
www.nutrimed.gr
Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Το 1993-94 σπούδασε στο King’s College του πανεπιστημίου του Λονδίνου αποκτώντας το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην κατεύθυνση Human Nutrition. Το 2001-2003 απέκτησε δεύτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αθλητική Διατροφή από το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ενώ το Σεπτέμβριο του 2011 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο ίδιο Τμήμα με αντικείμενο την επίδραση ενός μοντέλου τροποποίησης συμπεριφοράς σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία.
Ασκεί το επάγγελμα του Διαιτολόγου από το 1991 και είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων. Έχει παρακολουθήσει πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει κληθεί και ως ομιλητής σε πολλά από αυτά.
Το προσωπικό του ενδιαφέρον τόσο ερευνητικά όσο και επαγγελματικά επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και είναι από τους πρώτους διαιτολόγους στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με την επίδραση της τροποποίησης συμπεριφοράς (Behavior modification) στην απώλεια βάρους.
Είναι συγγραφές των βιβλίων:
1. «Χωρίς Δίαιτα» (εκδόσεις Παπαζήση 2005) που πρώτου βιβλίου στην Ελλάδα που πραγματεύεται τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς με σκοπό την αλλαγή του τρόπου σκέψης για το φαγητό και τον έλεγχο του βάρους και
2. «Ματ στην παχυσαρκία με 5 κινήσεις» (εκδόσεις Ιων 2008)
3. «Ημερολόγιο Διατροφικής Συμπεριφοράς 2011» (εκδόσεις Δίπτυχο)
4. «Η διαιτα των ειδικών». Α. Παπαλαζαρου, Α.Μπαρμπαρηγου, Σ.Κουτσοσταμάτη. Γ. Μανιος. (Αττικές εκδόσεις 2013)
και έχει συμμετάσχει στην συγγραφή του βιβλίου
Αρχές Κλινικής Διατροφής και Διατροφικής Θεραπευτικής, Μ. Χουρδάκης - Δ. Κούβελας, Εκδόσεις Ροτόντα, 2007.
Διατηρεί το γραφείο του στο Κολωνάκι από το 1995 και παράλληλα είναι ο ιδρυτής των διαιτολογικών γραφείων nutrimed την ίδια χρονιά. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές με θέματα διατροφής.
ΠΗΓΗ.eirinika.gr
και εξηγεί γιατί είναι σημαντικό για τα ίδια τα παιδιά να γεμίζουν το πιάτο τους από μόνα τους!
Πολλές φορές οι γονείς παραπονιούνται ότι το παιδί τους καταναλώνει πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ποσότητα φαγητού, ενώ συχνά παρατηρούν ότι δεν κάθεται με όρεξη στο τραπέζι ή δεν δοκιμάζει καινούρια τρόφιμα.
Έχετε
σκεφτεί ποτέ ότι η λύση μπορεί να δοθεί από το ίδιο το παιδί;
Κι όμως!
Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το παιδί χρειάζεται να
αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία κατά τη διάρκεια των γευμάτων.Μάλιστα, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά να αφήνουν οι γονείς τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω να σερβίρονται μόνα τους.
Ήδη μάλιστα από το 2011, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας παροτρύνει τους γονείς ή όποιον άλλον εμπλέκεται στη φροντίδα των παιδιών να οργανώνει συχνά οικογενειακά γεύματα, παρουσιάζοντας στα παιδιά διαφορετικά πιάτα και επιτρέποντας τους να βάλουν στο πιάτο τους ότι αυτά επιθυμούν.
Σταματήστε να ανησυχείτε για το πόσο θα φάνε…
Η τακτική του να γεμίζουν μόνα τους το πιάτο τους τα βοηθά να ρυθμίσουν καλύτερα την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουν, αποφεύγοντας τις υπερμεγέθη μερίδες που συνήθως σερβίρουν οι μεγάλοι, ενώ παράλληλα γίνονται και πιο δεκτικά στο να δοκιμάσουν καινούρια τρόφιμα. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο μικρόσωμα από τους ενηλίκους, συνεπώς χρειάζονται και σημαντικά μικρότερες μερίδες φαγητού.
Έτσι, ακόμη και αν σας φαίνεται μικρή η ποσότητα φαγητού που βάζουν στο πιάτο, μην ανησυχείτε, αφού ήδη από τη βρεφική ηλικία τα παιδιά αναπτύσσουν ενστικτωδώς το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, οπότε γνωρίζουν πολύ καλά πότε και πόσο θέλουν να φάνε.
Παρά τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, η πλειοψηφία των γονέων και οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί εξακολουθούν να παρουσιάζουν έτοιμα τα πιάτα στα παιδιά.
Δυστυχώς, με τον τρόπο αυτό, η ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσει το
παιδί προαποφασίζεται από τους ενήλικες, οι οποίοι έχουν την τάση να
υπερεκτιμούν τις ποσότητες φαγητού που μπορούν να καταναλωθούν από ένα μικρό
παιδί.
Είναι λογικό να υπάρχουν αρκετές ανησυχίες για την πρακτικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής.
Είναι λογικό να υπάρχουν αρκετές ανησυχίες για την πρακτικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής.
Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν ότι ίσως έτσι
το γεύμα να πάρει περισσότερο χρόνο, ότι τα παιδιά θα λερώσουν περισσότερο ή
ότι κάποια ποσότητα φαγητού θα πάει χαμένη.
Κανείς όμως δεν γεννήθηκε έτοιμος!
Θέλει υπομονή και επιμονή.
Δώστε λίγο χρόνο στα παιδιά, εκπαιδεύστε τα,
καθοδηγήστε τα και εμπιστευτείτε τα.
Άλλωστε, μπορείτε πάντα να τα επιτηρείτε
«από μακριά» για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα ή ατασθαλίες που μπορεί να
οδηγήσουν σε ένα μεγάλο χαμό στο τραπέζι.
Σερβίρετε ποικιλία τροφίμων, όμορφα
διακοσμημένα πιάτα με χρώματα και παιχνιδίσματα και αφήστε τους να
μεταμορφωθούν σε «μικρούς σεφ».
Να θυμάστε ότι οι ενήλικες αποτελούν πάντα πρότυπο για τα παιδιά, οπότε η επιλογή τροφίμων με ισορροπία – μέτρο – ποικιλία από εσάς και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς θα αποτελέσει τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για τα παιδιά σας!
Να θυμάστε ότι οι ενήλικες αποτελούν πάντα πρότυπο για τα παιδιά, οπότε η επιλογή τροφίμων με ισορροπία – μέτρο – ποικιλία από εσάς και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς θα αποτελέσει τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για τα παιδιά σας!
Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
Διεύθυνση : Αναγνωστοπούλου 37, Αθήνα 10673
Τηλ. 210-3640036
www.nutrimed.gr
Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Το 1993-94 σπούδασε στο King’s College του πανεπιστημίου του Λονδίνου αποκτώντας το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην κατεύθυνση Human Nutrition. Το 2001-2003 απέκτησε δεύτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αθλητική Διατροφή από το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ενώ το Σεπτέμβριο του 2011 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο ίδιο Τμήμα με αντικείμενο την επίδραση ενός μοντέλου τροποποίησης συμπεριφοράς σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία.
Ασκεί το επάγγελμα του Διαιτολόγου από το 1991 και είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων. Έχει παρακολουθήσει πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει κληθεί και ως ομιλητής σε πολλά από αυτά.
Το προσωπικό του ενδιαφέρον τόσο ερευνητικά όσο και επαγγελματικά επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και είναι από τους πρώτους διαιτολόγους στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με την επίδραση της τροποποίησης συμπεριφοράς (Behavior modification) στην απώλεια βάρους.
Είναι συγγραφές των βιβλίων:
1. «Χωρίς Δίαιτα» (εκδόσεις Παπαζήση 2005) που πρώτου βιβλίου στην Ελλάδα που πραγματεύεται τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς με σκοπό την αλλαγή του τρόπου σκέψης για το φαγητό και τον έλεγχο του βάρους και
2. «Ματ στην παχυσαρκία με 5 κινήσεις» (εκδόσεις Ιων 2008)
3. «Ημερολόγιο Διατροφικής Συμπεριφοράς 2011» (εκδόσεις Δίπτυχο)
4. «Η διαιτα των ειδικών». Α. Παπαλαζαρου, Α.Μπαρμπαρηγου, Σ.Κουτσοσταμάτη. Γ. Μανιος. (Αττικές εκδόσεις 2013)
και έχει συμμετάσχει στην συγγραφή του βιβλίου
Αρχές Κλινικής Διατροφής και Διατροφικής Θεραπευτικής, Μ. Χουρδάκης - Δ. Κούβελας, Εκδόσεις Ροτόντα, 2007.
Διατηρεί το γραφείο του στο Κολωνάκι από το 1995 και παράλληλα είναι ο ιδρυτής των διαιτολογικών γραφείων nutrimed την ίδια χρονιά. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές με θέματα διατροφής.
ΠΗΓΗ.eirinika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου