Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Το RAINBOWWARRIOR στην Ρόδο!

Το πλοίο σύμβολο της Greenpeace στο νησί του Ήλιου στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείαςγια την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Πρόκειται γα το τρίτο πλοίο Rainbow Warrior που ρυμουλκήθηκε το 2011 αντικαθιστώντας το δεύτερο.Το πλοίο κατασκευάστηκε εξαρχής για τις ανάγκες της Greenpeace και πρόκειται για το πιο οικολογικό πλοίο στον κόσμο,αφού λόγω του πρωτοποριακού σχεδιασμού και της κατασκευής του είναι εξαιρετικά αποδοτικό, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση καυσίμου.
Το πλοίο σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior ΙΙΙ φτάνει την Πέμπτη25 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Το Rainbow Warrior ΙΙΙ επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναδείξει το τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος της εξάρτησης από το πετρέλαιο και να προωθήσει την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των νησιών του Αιγαίου.
Η ηλεκτροπαραγωγή με καύση πετρελαίου στα νησιά του Αιγαίου κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές 800 εκατ. € ετησίως,και ευθύνεται για σημαντική ρύπανση που απειλεί τη δημόσια υγεία και επιβαρύνει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον των νησιών μας.
Η Ρόδος είναι ένα από τα νησιά με έντονο ενεργειακό πρόβλημα, καθώς μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια,έχει σχεδόν διπλασιάσει την κατανάλωση ενέργειας.
Τα καλοκαίρια βρίσκεται συχνά υπό την απειλή μπλακάουτ την ώρα που ως λύση προτείνεται η κατασκευή νέας πετρελαϊκής μονάδας χωρίς ποτέ να έχουν προωθηθεί επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μικρές εφαρμογές ΑΠΕ στα κτίρια.
Σήμερα το πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή της Ρόδου κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές 120 εκ. € ετησίως, ένα ποσό πουείναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μειωθεί με την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας.
Το Rainbow Warrior III θα δέσει στο λιμάνι της Ρόδου έως και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, φιλοδοξώντας να αποτελέσει σημείο διαλόγου με τους πολίτες, αλλά και τους τοπικούς και κοινωνικούςφορείς που αναζητούν λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα του νησιού.
Στόχος είναι να αναδειχθούνοι επιλογές που μπορούν να δώσουν άμεσα λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των νησιών, να τονώσουν την τοπική ανάπτυξη και παράλληλα να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον και την τουριστική αξία της χώρας.
Την επόμενη εβδομάδα, το πλοίο θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου και θα παραμείνει πέντε ημέρες πραγματοποιώντας σειρά εκδηλώσεων, βασικότερη των οποίων θα είναι Συνέντευξη Τύπουμε δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων.
Στη Ρόδο το πλοίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό τις εξής ημέρες και ώρες Πέμπτη 25 Σεπ: 16.00 – 20.00 Παρασκευή 26 Σεπ :10.00 – 14.00 και 16.00 – 20.00 Σάββατο 27 Σεπ: 10.00 – 14.00 και 16.00 – 20.00 Κυριακή 28 Σεπ: 10.00 – 14.00 και 16.00 – 20.00 Περισσότερες πληροφορίες:
Τάκης Γρηγορίου, 6984617027 .
Το πρώτο Rainbow Warrior βυθίστηκε στις 10 Ιουλίου 1985 μετά από βομβιστική επίθεση των γαλλικών ειδικών δυνάμεων.
Η βύθιση του πλοίου είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του φωτογράφου της Greenpeace Φερνάντο Περέιρα.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, για τις χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για το 2012 και 2013 οι καταναλωτές θα πληρώσουν 784 εκ. € και 771 εκ. € αντίστοιχα για το πετρέλαιο στα νησιά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ρύπων, η πετρελαϊκή μονάδα της Ρόδου στη Σορωνή για το 2013 εξέπεμψε (σε τόνους):
Διοξείδιο του Άνθρακα(CO2) Μικροσωματίδια (PM10) Οξείδια του Αζώτου (NOx) Οξείδια του Θείου (SOx) Μονοξείδιο του Άνθρακα (CO) 552.000 88,9 7.520 2.940 527.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Greenpeace, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΔΕΗ, το ανοιγμένο κόστος κιλοβατώρας της νέας μονάδας εκτιμάται περίπου στα 240 €/MWh.
ΠΗΓΗ. papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: