Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς η κυβέρνηση των Αυστραλών τους έκανε να βάλουν το κεφάλι τους μέσα στο χώμα;

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Μια από τις πιο καινοτόμες παραστάσεις διαμαρτυρίας έλαβε χώρα σε παραλία στην Townsville της Αυστραλίας εχθές.
Δεκάδες Αυστραλοί έχωσαν στην κυριολεξία τα κεφάλια τους μέσα στο χώμα υπό το μύνημα: «Χαιρετίζουμε την πολιτική της Αυστραλιανής κυβέρνησης ενάντια στην κλιματική αλλαγή».
Εξαιρετική άσκηση της τέχνης της ειρωνείας ήταν ο παραλληλισμός με την στρουθοκάμηλο που νομίζει πως έχει κρυφτεί απλώς επειδή το κεφάλι της βρίσκεται στο σκοτάδι.
Η καταγγελία για στρουθοκαμηλισμό της κλιματικής πολιτικής της κυβέρνησης της Αυστραλίας είναι ξεκάθαρος.

Ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος συνασπισμός στην κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε να καταργήσει την ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών που είχε συσταθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να πληροφορήσει τους πολίτες για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ζωές τους.
Η κυβέρνηση στηρίζεται στο επιχείρημα ότι το έργο που η επιτροπή παράγει θα έπρεπε να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου περιβάλλοντος.
Παράλληλα, με την παύση της επιτροπής το κράτος θα εξοικονομήσει περίπου 1,6 εκατομμύριο αυστραλιανά δολάρια.
Έτσι πολλοί αυστραλιανοί ανησυχούν ότι απλά το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απλώς μπαίνει στον πάγο… μέχρι νεωτέρας.
Τίποτα ωστόσο από τα παραπάνω, δεν μας εκπλήσσει.
Σχεδόν σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις, όπως της Γερμανίας, της Δανίας και των Σκανδιναβικών χωρών, όσο ‘δεξιότερα’ βρίσκεται μια κυβέρνηση τόσο αντίστοιχα, παραμελείται το πρόβλημα της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και της κλιματικής αλλαγής.
Βρισκόμαστε σε μια φάση, όπου ειδικά στην Ευρώπη η οικονομική κρίση και χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, σκληραίνουν την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων με όρους λιτότητας, οικονομικής ορθοδοξίας και υποβοήθησης της βιομηχανίας με κάθε μέσο.
Εκτός όμως από την επιδείνωση των όρων της εργασίας, επιδεινώνεται και το περιβάλλον στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον.
Η απάντηση θα πρέπει να είναι μία, ενιαία και ριζοσπαστική.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν έχουμε πολύ καιρό ακόμη μπροστά μας.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: