Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αποπληρωμή οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και 8 χρόνια

Τι προβλέπει το σχέδιο ρύθμισης ανάλογα με το οφειλόμενο ποσό.
Έως και 8 χρόνια θα έχουν στη διάθεσή τους μικροοφειλέτες, εκείνοι δηλαδή που χρωστούν στα ταμεία μέχρι 15.000 ευρώ.
Η ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας αφορά κυρίως εκείνους που ενώ χρωστούν μικρά ποσά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αποπληρώσουν, συσσωρεύοντας χρέη...
Το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει την ρύθμιση σε 100 δόσεις με κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και έκπτωση των προσαυξήσεων κατά 50%.

Η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει κατηγοριοποίηση των οφειλετών ανάλογα με το ποσό οφειλής. Για χρέη έως 15.000 ευρώ προτείνεται αποπληρωμή σε 100 δόσεις.
Για χρέη έως 100.000 ευρώ 72 δόσεις, ενώ για μεγαλοφειλέτες θα υπάρχουν εξατομικευμένες διαπραγματεύσεις.
Από τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι 140.000 οφειλέτες έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ, ενώ περίπου 30.000 οφειλέτες έχουν οφειλές έως και 60.000 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία 4 στους 10 οφειλέτες ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ενώ έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση δεν κατορθώνουν να παραμείνουν συνεπείς.
Το θέμα πάντως μιας νέας ρύθμισης έχει τεθεί πολλές φορές και με διαφορετικούς σχεδιασμούς από το κυβερνητικό επιτελείο αλλά η νέα λύση που προτείνεται δεν θα τεθεί σε εφαρμογή παρά μόνο εάν πάρει τελικά την έγκριση της τρόικας.
ΠΗΓΗ. epirusblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: