Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκινά το ηλεκτρονικό ‘‘φακέλωμα’’

Την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας η οποία θα κοστίζει, κατ’ εκτίμηση, από 200 έως 1.000 ευρώ, θα έχουν από το νέο έτος όλοι όσοι θέλουν να χτίσουν ή να μεταβιβάσουν ακίνητο και κυρίως όλοι όσοι θέλουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο.
Σε βάθος δεκαετίας, η υποχρέωση αυτή θα ισχύσει για όλα τα κτίρια της χώρας ενώ σε πέντε χρόνια θα πρέπει να έχουν ηλεκτρονική ταυτότητα όλα τα κτίρια με πολεοδομικές παραβάσεις.
Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων ο νόμος για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων που με καθυστέρηση πάνω από ενάμιση χρόνο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στην αρχή του νέου έτους.

Την ευθύνη έκδοσης έχει ο μηχανικός ενώ το κόστος επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Η ταυτότητα θα περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή όλα τα στοιχεία και τις αλλαγές ενός κτιρίου και θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένη με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών.
Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ξεφύγει πλέον… ούτε τετραγωνικό από την εφορία καθώς έως σήμερα πολλοί δεν δήλωναν τα αυθαίρετα τετραγωνικά στο Ε9.
Επιπλέον,εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπει κι ένα ουσιαστικό φρένο στην αυθαίρετη δόμηση αφού πλέον κανείς δεν θα μπορεί να αποκρύψει τα πραγματικά τετραγωνικά ή τις αλλαγές στο κτίριο.
Η ταυτότητα του κτιρίου θα έχει διάρκεια οκτώ ετών για τα βιομηχανικά κτίρια και τα εμπορικά κέντρα, δέκα ετών για τις κατοικίες, τα γραφεία, τα εμπορικά καταστήματα και τα κτίρια χρήσης εκπαίδευσης και υγείας ενώ διάρκεια δώδεκα ετών θα έχει για τις αποθήκες, τα παρκινγκ και τις άλλες χρήσεις.
Έπειτα, θα πρέπει να επανεκδοθεί κατόπιν νέου ελέγχου από τον μηχανικό.
Προβλέπονται ακόμη δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ δίνεται η δυνατότητα στις πολυκατοικίες να γίνει μια ταυτότητα αντί για κάθε ιδιοκτησία ξεχωριστά.
Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζονται με τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται για τα αυθαίρετα.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: