Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Φίλιπποι στο τελικό στάδιο για τη λίστα της UNESCO

Του Κωνσταντίνου Παντελή
Εκτός από τις ραγδαίες ανασκαφικές εξελίξεις στην Αμφίπολη η Ελλάδα είναι έτοιμη να σημειώσει επιτυχίες και σε άλλες περιπτώσεις αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Μία από αυτές είναι και η υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για τον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.
Έτοιμος και ολοκληρωμένος σε ό, τι αφορά τις απαιτήσεις αυτού του σταδίου είναι λοιπόν ο φάκελος της υποψηφιότητας των Φιλίππων.
Το επόμενο βήμα είναι να κατατεθεί στις 30 του τρέχοντος μήνα από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO.

Στις αξιέπαινες προσπάθειες για την ολοκλήρωση του φακέλου της ελληνικής υποψηφιότητας συμμετέχουν από κοινού η ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Καβάλας και οι εργασίες που συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αφορούσαν κυρίως τη μορφοποίηση και τις περιγραφές των κειμένων, των χαρτών, των κατόψεων και των φωτογραφιών των μνημείων, καθώς και τη συγκέντρωση των τελευταίων, απαραίτητων δικαιολογητικών.
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο της ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δήμητρα Μαλαμίδου «Ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων θα μπει σε μια διαδικασία άμιλλας με άλλες χώρες μέλη για την ένταξη στον κατάλογο με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αυτός ο φάκελος, που θα επιδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι δοκιμαστικός, περιμένοντας στη συνέχεια τις παρατηρήσεις και οδηγίες της Unesco.
Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 θα γίνει η τελική κατάθεση του φακέλου».
Παράλληλα, η αρχαιολόγος υπογράμμισε πως υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για την ένταξη του χώρου στον σχετικό κατάλογο ενώ έκανε μια σύνοψη των μοναδικών στοιχείων που παρουσιάζει το μνημείο, τα οποία πέρα από τα καθαρά ιστορικής σημασίας περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, καθώς και το γεγονός πως η αρχαία πόλη δεν έχει δεχτεί οικιστικές παρεμβάσεις από τότε που οικοδομήθηκε.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς αποτελεί έναν από τους δείκτες της UNESCO για την επιτυχή καταχώρηση ενός μνημείου στον σχετικό της κατάλογο.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με την πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, αλλά και με τη γνωστή μάχη που καθόρισε το μέλλον της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ παράλληλα αποτελεί την πρώτη περιοχή όπου πέρασε, δίδαξε και βάφτισε την πρώτη χριστιανή ο Απόστολος Παύλος επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Η ίδια η πόλη ιδρύθηκε από Θασίους αποίκους και αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας.
Για τις ανασκαφικές εργασίες που συνεχίζονται αδιάλειπτα από το 1914 και εμπλουτίζουν τα ευρήματα που φυλάσσονται ήδη στο μουσείο των Φιλίππων υπεύθυνοι φορείς είναι σήμερα η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
Εάν ο φάκελος τελικά περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις της UNESCO τότε οι Φίλιπποι θα είναι το 18o ελληνικό μνημείο στη σχετική λίστα. Βέβαια δεν είναι η μοναδική υποψηφιότητα από ελληνικής πλευράς, καθώς πολυάριθμοι χώροι και μνημεία έχουν καταθέσει υποψηφιότητες μέσα στο 2014, ανάμεσα στους οποίους το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, τα μινωικά παλάτια της Κρήτης (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος) και το φαράγγι της Σαμαριάς.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: