Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Πληρώνεις ΦΠΑ, μόνον όταν τον εισπράξεις!

Εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες η εγκύκλιος του Υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή νέας ρύθμισης στην είσπραξη του ΦΠΑ.
Το νέο σύστημα προβλέπει πως αν μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει λάβει από τους πελάτες του, είτε τους ιδιώτες είτε το Δημόσιο,τον ΦΠΑ που αναγράφουν τα τιμολόγια που εξέδωσε δεν θα έχει την υποχρέωση να αποδώσει τον μη εισπραχθέντα ΦΠΑ στο Δημόσιο. Αντιστοίχως, ο κάθε πελάτης της επιχείρησης ή του επαγγελματία δεν θα έχει το δικαίωμα να εκπέσει τον ΦΠΑ για τα ποσά τα οποία δεν κατέβαλε παρά το γεγονός ότι θα έχει στα χέρια του τα σχετικά τιμολόγια.

Η ρύθμιση ουσιαστικά εφαρμόζει κοινοτική οδηγία, η οποία ισχύει μόνο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 500.000 ευρώ.
Ωστόσο με πρόταση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου η ισχύς του νέου συστήματος να επεκταθεί και σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο αναμένεται να δώσει «ανάσες» στην αγορά καθώς η έλλειψη ρευστότητας και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τιμολογίων με τον ΦΠΑ να είναι απαιτητός, δημιουργούν έναν πρόσθετο βραχνά, ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και τη μεγάλη μάζα των ελληνικών επιχειρήσεων.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: