Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων στα social media

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κυβερνο-εγκληματίες δεν είναι αναγκαίο να εγκαθιστούν και να εξαπλώνουν κακόβουλο λογισμικό στο διαδίκτυο,
καθώς πολλοί χρήστες του Twitter και του Instagram δημοσιεύουν από μόνοι τους φωτογραφίες των ταυτοτήτων τους και των πιστωτικών τους καρτών κάνοντας τη δουλειά γι’αυτούς.
Οι χρήστες που προβαίνουν εκούσια σε τέτοιες ενέργειες δεν είναι μόνο νέοι σε ηλικία αλλά και μεγαλύτεροι.
Και δυστυχώς, αυτή η τάση δεν περιορίζεται μόνο στο Twitter και το Instagram αφού με μία περιήγηση στη μηχανή αναζήτησης εικόνων του Google ο οποιοσδήποτε μπορεί να εντοπίσει πλήθος δημοσιοποιημένων προσωπικών στοιχείων.

Η κλοπή ταυτοποιητικών δεδομένων θεωρείται εδώ και αρκετά χρόνια ζήτημα ασφάλειας και αυτή η τάση δημοσιοποίησης το μόνο που κάνει είναι να χειροτερεύει την κατάσταση.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κλοπή ταυτότητας μέσω διαδικτύου επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, με κόστος πολλές ώρες και χρήμα για ανάκτηση των δεδομένων και δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για τα θύματα.
Και βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη γνώσης σχετικά με τη διαδικτυακή προστασία των προσωπικών δεδομένων, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα, άλλος ένας κεντρικός παράγοντας είναι η έλλειψη βασικών κριτηρίων προστασίας, καθώς και μεθόδων προστασίας αυτών των κριτηρίων.
Οι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποκτούν έσοδα μέσω της στοχευμένης διαφήμισης με βάση τις προσωπικές πληροφορίες.
Ως εκ τούτου, ενθαρρύνουν τους καταχωρημένους χρήστες να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.
Με την περιορισμένη εποπτεία της κυβέρνησης, τα πρότυπα της βιομηχανίας ή τα ελλιπή κίνητρα για εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια, την ιδιωτική ζωή και την προστασία της ταυτότητας, οι χρήστες εκτίθενται στον κίνδυνο κλοπής προσωπικών στοιχείων καθώς και αυτόν της απάτης.
Επιπλέον, αυτές οι πλατφόρμες έχουν στη διάθεσή τους εξαιρετικά μεγάλο όγκο εμπιστευτικών πληροφοριών των χρηστών, και είναι πιθανό να είναι ευάλωτες τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές επιθέσεις.
Με την αύξηση της παγκόσμιας χρήσης των social media, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ για κλοπή της προσωπικής ταυτότητας των χρηστών ή για απάτη όταν βρισκόμαστε online.
Για παράδειγμα, ενημερώσεις κατάστασης που δημοσιεύονται στο Twitter, Facebook αλλά και σε άλλους δικτυακούς τόπους μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εγκληματίες.
Τούτου λεχθέντος, μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών.
Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζονται τον αριθμό της κοινωνικής τους ασφάλισης και αυτόν της άδειας οδήγησης, πολλές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ζητούν, αν δεν απαιτούν, παρόμοια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον των χρηστών ποικιλοτρόπως με κακόβουλο τρόπο.
Συνεπώς, είναι σημαντικό οι καταναλωτές και οι χρήστες του διαδικτύου να εκπαιδευτούν σχετικά με την ορθή χρήση των social media καθώς σχετίζονται άμεσα με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας.
Τα κοινωνικά δίκτυα από τη μεριά τους θα πρέπει να κατανοήσουν επίσης τις επιπτώσεις της μη αντιμετώπισης θεμάτων ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: