Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ντροπαλά πιτσιρίκια

Γράφει η Σόνια Κώνστα
Είναι δύσκολο, κάποιες φορές, για έναν γονέα να παραδεχτεί πως το παιδί του παραείναι ντροπαλό και εσωστρεφές.
Αυτός, όμως, δεν είναι λόγος να επικρατήσει πανικός.
Ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν πιο κοινωνικά, χωρίς όμως να περιμένουμε πως θα τα μεταμορφώσουμε στα πιο εξωστρεφή άτομα.
Τα παρακάτω βήματα είναι μια καλή αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση:

1.Μην κατηγορείτε το παιδί
Ποτέ μην κατηγορήσετε το παιδί σας επειδή είναι ήσυχο και συνεσταλμένο ή –ακόμα χειρότερα- ποτέ μην το συγκρίνετε με κάποιο άλλο πιο εξωστρεφές παιδί.
Αν το κάνατε ως τώρα, σταματήστε άμεσα.
Σκεφτείτε πως πιο πιθανόν είναι να φταίτε εσείς ως γονιός, παρά το ίδιο το παιδί.
Τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή και τη φροντίδα των γονιών τους κι αυτά δεν εξαγοράζονται με τα παιχνίδια και όλα εκείνα τα υλικά αγαθά που πρόθυμα τους εξασφαλίζουν οι γονείς σε ποσότητες. Διδάξτε στο παιδί σας πώς να επικοινωνεί αποτελεσματικά και πώς να νιώθει άνετα σε κάθε κοινωική περίσταση.
Αν είστε και εσεις ντροπαλοί ως άτομα, μην κατηγορείτε το βλαστάρι σας που είναι εξίσου ντροπαλό.
2.Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τον χαρακτήρα του
Κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα.
Μπορεί να μπαίνει κανείς στον πειρασμό να δοκιμάσει να αλλάξει ένα ντροπαλό παιδί, αλλά είναι καλύτερα να το αποφύγει.
Μπορείτε να βοηθήστε το παιδί να ξεπεράσει τη φυσική του εσωστρέφεια, αλλά δεν μπορείτε να του αλλάξετε τον χαρακτήρα, όσο σκληρά και αν το προσπαθήσετε.
Αν το αναγκάζετε συχνά να είναι εξωσρεφές και κατόπιν το κατακρίνετε που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον βαθμό που θα ικανοποιούσε εσάς, κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.
Το παιδί μπορεί να νιώσει ανεπαρκές και να κλειστεί ακόμη περισσότερο στον εαυτό του.
3.Δώστε κίνητρα
Αντί να προσπαθείτε να αλλάξετε το παιδί σας, παροτρύνετέ το να δοκιμάσει καινούργια πράγματα. Όσο περισσότερο δοκιμάζει νέα πράγματα, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να γίνει πιο εξωστρεφές.
Δώστε κίνητρα στο παιδί να δοκιμάσει καινούργιες δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, κατασκευές, κολύμπι, τραγούδι κ.ά.
Έτσι το παιδί όχι μόνο θα συναναστρέφεται περισσότερους συνομιλήκους του, αλλά αναπτύσσοντας περισσότερες δεξιότητες θα αισθανθεί και πιο σίγουρο για τον εαυτό του.
4.Καλέστε περισσότερα πιτσιρίκια στο σπίτι σας
΄Ενας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ξεπεράσει ένα παιδί τη φυσική του συστολή είναι να συναναστρέφεται όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στον δικό του χώρο.
Αφήστε το παιδί σας να μάθει μέσα από τη συχνή συναναστροφή με παιδιά της ηλικίας του πώς να επικοινωνεί και πώς να αναπτύσσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Πολλοί γονείς ανησυχούν για τα υπερβολικά ήσυχα παιδιά τους, δεν συνειδητοποιούν όμως, ότι τις περισσότερες φορές ευθύνονται οι ίδιοι για αυτό.
Αφήνοντας το παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση ή να παίζει με ηλεκτρονικά παιχνίδια μόνο του όλη μέρα αντί να βγει έξω για να παίξει με άλλα παιδιά, είναι επόμενο το παιδί να μην αναπτύσσει επικοινωνιακές δεξιότες και να κλείνεται στον εαυτό του.
5.Μην πιέζετε το παιδί
Είναι σύνηθες το φαινόμενο τα ντροπαλά παιδιά να προσπαθούν να αποφύγουν κάθε κατάσταση που τα κάνει να αισθάνονται άβολα κι εκτεθημένα.
Αν προσπαθήσετε να τα πιέσετε να κάνουν κάτι που δεν θέλουν, το πιο πιθανόν είναι να αισθανθούν πληγωμένα και να σκεφτούν πως δεν μπορείτε να τα καταλάβετε.
Προσπαθήστε κάθε νέα δραστηριότητα να τη συνδέετε με κάποιο θετικό συναίσθημα (χαρά, δημιουργία κτλ.) και μην ξεχνάτε να επιβραβέυετε τα μικρά σας για κάθετι που πετυχαίνουν.
6.Μιλάτε συχνά με το παιδί
Όσο απασχολημένοι κι αν είστε, είναι απαραίτητο να βείτε ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα καθημερινά και να τον αφιερώσετε στο παιδί σας.
Μιλήστε μαζί του και ακούστε όλα όσα έχει να μοιραστεί μαζί σας.
Είναι πιο εύκολο να του πείτε να πάει να παίξει στο δωμάτιό του επειδή είστε απασχολημένοι,το παιδί σας,όμως,έχει συναισθήματα, σκέψεις και απόψεις που θέλουν να τα μοιράζονται καθημερινά με δικά τους άτομα.
Όπως ακριβώς κάνουν και οι ενήλικες συζητώντας με συναδέλφους, φίλους και συντρόφους.
Τα παιδιά, ακόμη περισσότερο, δεν συνηθίζουν να μοιράζονται τα συναισθήματά τους με τους φίλους τους ή με ξένα πρόσωπα.
Ως γονείς, πρέπει να μάθετε πώς να ακούτε το παιδί σας και να βρείτε χρόνο να τους μιλήσετε και να τα παροτρύνετε να εξωτερικεύσουν όσα σκέφτονται και αισθάνονται.
ΠΗΓΗ. post4life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: