Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Βουλευτές δηλώνουν άνεργοι και δεν επιστρέφουν την βουλευτική αποζημίωση...

Εικόνα εμπλοκής με συνέπεια την πρώτη μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2015 παρουσιάζει η κατάσταση με την υποχρέωση των βουλευτών της προηγούμενης περιόδου να επιστρέψουν την βουλευτική αποζημίωση του Ιανουαρίου ως «αχρεωστήτως καταβληθείσα».
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρά το γεγονός ότι δεκάδες βουλευτές έχουν ήδη τακτοποιήσει την υποχρέωση επιστρέφοντας την αποζημίωση των λίγο πάνω από 6.000 ευρώ εφάπαξ, άλλοι τόσοι -περίπου 60- δηλώνουν αδυναμία πληρωμής, πολλοί μάλιστα εξ αυτών επικαλούμενοι ως αιτία την ανεργία....

Μόνο λίγοι δεν είναι μάλιστα όσοι φαίνεται να έχουν ήδη επιλέξει να αφήσουν την οφειλή να πάει στην εφορία, να καταστεί ληξιπρόθεσμη ώστε αργότερα και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταργεί το πλαφόν των 15.000 ευρώ να υπαχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις την οποία οι ίδιοι ψήφισαν πριν από λίγους μήνες στη Βουλή.
Η συγκεκριμένη λύση είναι μονόδρομος και για τη Βουλή η οποία θα αναγκαστεί σε λίγες ημέρες να στείλει στην εφορία για αναγκαστική είσπραξη τη λίστα με τα ονόματα όσων τέως βουλευτών δεν επιστρέψουν τα χρήματα.
Η ιστορία ξεκινά στα τέλη του 2014.
Λίγες ημέρες πριν από τις 29 Δεκεμβρίου οπότε και η Βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με αποτέλεσμα την διάλυσή της οι βουλευτές πρόλαβαν και προπληρώθηκαν ως είθισται τον επόμενο μήνα στον οποίο δεν υπήρξε κοινοβουλευτική δραστηριότητα.
Ο σάλος που ξέσπασε ήταν τεράστιος.
Η αλήθεια όμως είναι ότι όταν στις 19 Ιανουαρίου η Βουλή ενημέρωσε με έγγραφο που αποκάλυψε αποκλειστικά το parapolitika.gr τους βουλευτές της προηγούμενης Βουλής ότι θα έπρεπε να επιστρέψουν στο λογιστήριο του Κοινοβουλίου την βουλευτική αποζημίωση Ιανουαρίου ως αχρεωστήτως καταβληθείσα το «εγκεφαλικό» πέρασε ξυστά από πολλούς.
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, μόλις μία εβδομάδα πριν από την διεξαγωγή των εκλογών οι περισσότεροι είχαν ήδη ξοδέψει τα περίπου 6.100 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη μουρμούρα.
Για τους βουλευτές που επανεξελέγησαν η λύση βρέθηκε άμεσα.
Το ποσό θα παρακρατηθεί από τις αποζημιώσεις που έχουν λαμβάνειν σε δέκα μηνιαίες δόσεις των 600 ευρώ.
Οι 166 που είτε δεν επανεξελέγησαν είτε δεν συμμετείχαν στις εκλογές «απαίτησαν» παρόμοια διευκόλυνση ωστόσο η Βουλή το ξέκοψε με το πρόσχημα ότι πλέον δεν έχει «έμμισθη σχέση» μαζί τους και επομένως δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανάλογο διακανονισμό.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ. Όσοι είχαν κρατήσει τα χρήματα έσπευσαν να τα επιστρέψουν -όπως η Ασημίνα Ξηροτύρη της ΔΗΜ.ΑΡ- άμεσα και εφ’ άπαξ ώστε να ξεμπερδεύουν.
Δεν ίσχυσε όμως το ίδιο για όλους.
Περίπου 70 τέως βουλευτές, ακόμα και σήμερα δεν έχουν προσέλθει για να τακτοποιήσουν την «οφειλή», ενώ μόνο ένας ο Δάνης Τζαμτζής, ευαισθητοποιήθηκε να ενημερώσει εγγράφως τη Βουλή και να δηλώσει αδυναμία να επιστρέψει εφ’άπαξ το ποσό.
«Δεν τα έχω τα λεφτά.
Δεν είναι όλοι οι βουλευτές πλούσιοι.
Έστειλα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να γίνει καταλογισμός του ποσού σε κάποιο δημόσιο ταμείο και να τα πληρώσω μέσω αυτού με διακανονισμό» λέει στα «Π» ο τέως βουλευτής της Ν.Δ.
Η πρώτη εκτίμηση της Βουλής είναι από τη συγκεκριμένη διαδικασία μέσω εφορίας ο προϋπολογισμός της Βουλής του 2015 θα έχει μαύρη τρύπα της τάξης των περίπου 400.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ.protinews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: