Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Οι «δέκα εντολές» της δίαιτας

Ο συνδυασμός ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής με συστηματική φυσική δραστηριότητα αποτελεί αδιαμφισβήτητα το «κλειδί» της
επιτυχίας στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ανεξάρτητα όμως από το διαιτολόγιο που θα επιλέξει να ακολουθήσει κανείς, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε τους 10 «χρυσούς κανόνες» της δίαιτας:

1. Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα: Η συστηματική κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους, καθώς συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας και βοηθά στην αποφυγή του «τσιμπολογήματος».

2. Καταναλώστε τακτικά και προγραμματισμένα γεύματα: Προγραμματίστε τρία κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Με αυτόν τον τρόπο δε θα αισθάνεστε πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που θα σας βοηθήσει, ώστε να μην υποκύψετε σε «πειρασμούς».

3. Κολατσίστε «έξυπνα»: Για τα ενδιάμεσα σνακ σας επιλέξτε φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), λαχανικά, γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποφύγετε «ανθυγιεινές» επιλογές όπως μπισκότα, κέικ, έτοιμα αρτοσκευάσματα, γλυκά ή αλμυρά σνακ.

4. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες: Αντικαταστήστε τα δημητριακά και προϊόντα δημητριακών που καταναλώνετε με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα συμβάλλει στην επίτευξη υψηλότερου αισθήματος κορεσμού, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε περισσότερο χορτασμένοι με μικρότερη ποσότητα.

5. Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες νερού: Συχνά, είναι πιθανό να θεωρούμε ότι πεινάμε, ενώ στην πραγματικότητα διψάμε. Επομένως, φροντίστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι καθημερινά. Παράλληλα, η αυξημένη κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη όταν αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

6. Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων: Η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών τροφίμων θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές, αποφεύγοντας τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

7. Μην αποκλείετε τρόφιμα από τη διατροφή σας: Ο πλήρης αποκλεισμός από τη διατροφή σας τροφίμων που σας αρέσουν αλλά θεωρούνται «ανθυγιεινά», απλά θα σας κάνει να τα επιθυμείτε περισσότερο. Η περιστασιακή κατανάλωση των εν λόγω τροφίμων σε μικρές ποσότητες, μπορεί να συμβαδίσει με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

8. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα: Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να μειώσετε σταδιακά το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνετε. Παράλληλα, μην ξεχνάτε να τρώτε αργά, ώστε να δώσετε στον εγκέφαλο το χρόνο που απαιτείται ώστε να αντιληφθεί στο αίσθημα κορεσμού.

9. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν σημαντικές ποσότητες θερμίδων και η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να σας βγάλει «εκτός προϋπολογισμού». Εάν λοιπόν καταναλώνετε αλκοόλ, κάντε το περιστασιακά, επιλέγοντας ένα ελαφρύ ποτό και περιοριστείτε στις 1-2 μερίδες.

10. Κινηθείτε! Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας, επιλέγοντας κάποια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί. Επιπλέον, προτιμήστε δραστήριο τρόπο για τις μετακινήσεις σας, όπως για παράδειγμα το περπάτημα ή το ποδήλατο για κοντινές αποστάσεις και η χρήση της σκάλας έναντι του ασανσέρ και περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε σε καθιστικές δραστηριότητες.
ΠΗΓΗ.neadiatrofis.gr

"Στηρίξτε το xenofontas.gr με ένα like στη σελίδα μας στο Facebook"

Δεν υπάρχουν σχόλια: