Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Κοινωφελής Εργασία 2015: Οι αλλαγές στο πρόγραμμα τι πρέπει να προσέξουν οι άνεργοι

Aύριο Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου στις 10:00 το πρωί ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους ΟΤΑ που αφορά 32.433 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης.
Όπως προκύπτει από την  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ  του ΟΑΕΔ οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι και 27/04/2015 και ώρα 12η μεσημβρινή στον διαδικτυακό του Οργανισμού oaed.gr χρησιμο̟ποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Ειδικότερα ο ΟΑΕΔ με σκοπό να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στους υποψηφίους ανέργους για πρόσληψη με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας εξέδωσε αναλυτικό οδηγό για το πως θα συμπληρωθεί η ηλεκτρονική αίτηση.
Οι οδηγίες για τους πιστοποιημένους χρήστες του ΟΑΕΔ με τον αναλυτικό οδηγό:  ΕΔΩ
Οσοι δεν έχουν κωδικούς θα μπορούν να συνδεθούν με την χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ τους. Δείτε τον δεύτερο οδηγό:  ΕΔΩ
Για τον ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  προβλέπονται συνολικά 418 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων.
Oλες οι θέσεις  στον Δήμο Κατερίνης Αναλυτικά:  ΕΔΩ
Δείτε Αναλυτικά  και τις 32.443 θέσεις Πανελλαδικά:  ΕΔΩ.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΟΑΕΔ δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν:
εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις ο̟ποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ1,
εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις ο̟ποίες δεν εργάζεται κανείς
εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
άνεργοι ̟πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανε̟πιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυ̟πικά ̟προσόντα τους
εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

Ο προϋ̟πολογισμός της δράσης ανέρχεται ̟περίπου στα 123.000.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες για τα λοιπά κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων αντλούνται αυτεπάγγελτα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ, την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).

Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης:

1) Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

2) Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

3) Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.

4) Την ηλικία.

5) Τον αριθμό των ανήλικων τέκνων. Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Αλλαγές
Στη δημόσια πρόσκληση που δημοσιεύθηκε, υπάρχουν ξεχωριστές αναφορές που εστιάζονται στον τρόπο υπολογισμού των μορίων, στις στρατιωτικές υποχρεώσεις, όπως επίσης και στο ποιοι άνεργοι μπορούν να έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι δίνεται το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων προς τον ΟΑΕΔ και εκείνοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που είχαν συμμετάσχει και σε προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που είχαν προκηρυχθεί τόσο από τον ΟΑΕΔ, όσο και από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑΝΑΔ.
Όμως όσοι επιλεγούν, αποκλείονται από τη διαδικασία κατάταξης σε πίνακες κατάταξης ανέργων επόμενων δημόσιων προσκλήσεων.
Στην ίδια δημόσια πρόσκληση τονίζεται ότι, ειδικά για τους άνδρες υποψηφίους, δεν απαιτείται εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.
Ειδική αναφορά γίνεται στους ανέργους πτυχιούχους, που έχουν επίσης δικαίωμα υποβολής αιτήσεων, αλλά πρέπει να δηλώσουν μόνο μία ειδικότητα, που να είναι σύμφωνη με τα τυπικά τους προσόντα.
Μάλιστα, υπάρχει στη Δημόσια Πρόσκληση ξεχωριστό, πολυσέλιδο παράρτημα, στο οποίο πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ανατρέξουν και, με βάση το πτυχίο που διαθέτουν, να επιλέξουν τη σωστή ειδικότητα, κατά την υποβολή της αίτησής τους.
Για να μπορούν να επιλέξουν περισσότερες από μία ειδικότητες, πρέπει οι πτυχιούχοι άνεργοι, να ανήκουν σε μία από τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες, που έχουν θεσπιστεί στη δημόσια πρόσκληση (πχ να είναι και μακροχρόνια άνεργοι ή να προέρχονται από μονογονεϊκή οικογένεια που δεν εργάζεται κανένα μέλος της).
Τότε, μπορούν να επιλέξουν ειδικότητα διαφορετική των τυπικών προσόντων τους.
Στον υπολογισμό του ατομικού εισοδήματος, για να δοθούν επιπλέον μόρια στους δικαιούχους, προστέθηκε άλλη μια εισοδηματική κατηγορία.
Ειδικότερα για όσους είχαν ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 11.000 ευρώ θα δίνονται επιπλέον 30 μόρια.
Για όσους υποψήφιους δικαιούχους είχαν το 2014 ετήσιο ατομικό εισόδημα από 5.000 ευρώ, έως 9.000 ευρώ, ή οικογενειακό από 11.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, θα δίνονται 20 μόρια.
Δέκα μόρια θα λαμβάνουν όσοι είχαν από 9.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ ατομικό ή από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα, ενώ δεν θα έχουν καθόλου μοριοδότηση, όσοι είχαν είτε πάνω από 12.000 ευρώ ατομικό, είτε άνω των 30.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα.
Αλλαγές υπάρχουν επίσης και στη μοριοδότηση ανά ηλικία και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τέκνων, συγκριτικά με προηγούμενες αντίστοιχες δημόσιες προσκλήσεις.
Μετά την ανάρτηση του οριστικού πίνακα, εντός 30 ημερών, πρέπει οι ωφελούμενοι να εμφανιστούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, ακόμα και εάν δεν ενημερωθούν από τον ΟΑΕΔ.
Στη συνέχεια εντός πέντε ημερών πρέπει να μεταβούν στην εργασία τους, χρονικό όριο που είναι μικρότερο, σε σχέση με τις 15 μέρες που ήταν σε προηγούμενες δημόσιες προσκλήσεις.
Επίσης, στην περίπτωση που ο ωφελούμενος εργάζεται στην υπηρεσία του όλες τις εργάσιμες ημέρες του μήνα, τότε πρέπει να ασφαλίζεται για 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα, στο ΙΚΑ, ή στο ΕΤΑΑ, ανάλογα με την ειδικότητα που έχει επιλέξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: