Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Δυναμώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας‏

Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντικό στοιχείο της προσωπικότητας και προσδιορίζεται ως η αυτοεκτίμηση και η επίγνωση των δυνατοτήτων του κάθε ατόμου.
Το παιδί, από μικρή ηλικία πρέπει να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του προκειμένου να ετοιμαστεί για τον ενήλικο κόσμο.
Ως γονείς θα πρέπει να γνωρίζετε πως το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικότητας του παιδιού και ως εκ τούτου και της αυτοπεποίθησής του, διαμορφώνεται στο μεγαλύτερο κομμάτι από την δική σας επίδραση και στήριξη.

Μην αποθαρρύνετε το παιδί σας και μην συγκρίνετε τις επιδόσεις του με άλλα παιδιά.
Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μπορεί να χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο χρόνο για να γίνει αρκετά αποδοτικό στο σχολείο ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Εκδηλώστε την αγάπη σας και επικοινωνήστε μαζί του.
Ακούστε την άποψη του ακόμα και για το χρώμα που θα βάψετε το δωμάτιο στο σπίτι και κάντε το έτσι να καταλάβει πως η γνώμη του είναι πολύτιμη.
Μην το κατηγορείτε για τα αθώα ψέματα που είπε για να ενισχύσει τη φαντασία του.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να δείξετε αδιαφορία και να το επιβραβεύσετε στην αλήθεια.
Αν αντιμετωπίζει κάποια δύσκολη στιγμή στο σχολείο ή με τους φίλους του, πείτε του με κάθε ειλικρίνεια πως έχετε περάσει ανάλογη κατάσταση και δείξτε του τρόπους να αποβάλλει τις δυσάρεστες σκέψεις.
Το χιούμορ είναι ένας καλός δάσκαλος σε αυτό.
Τέλος, ενδυναμώστε την εμπιστοσύνη του και αφήστε το να παίρνει πρωτοβουλίες σε κάθε τι που το απασχολεί, από τις διαφωνίες με ένα συμμαθητή μέχρι το τι θα κάνει στον ελεύθερό του χρόνο.
Αν διαφωνείτε με κάποια επιλογή του, απλά συζητήστε το μαζί του.
Ο διάλογος θα το κάνει να σκεφτεί περισσότερο τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης επιλογής, κάτι που θα σκεφτεί και την επόμενη φορά πριν διαλέξει κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: