Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

O Λαφαζάνης, ο Καμμένος και η χαμένη πυξίδα της ενεργειακής στρατηγικής

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Οι νέες διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της Ελλάδας θα «προσανατολίζονται στους τέσσερις ορίζοντες και όχι σε μια μόνο διάσταση.»
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ, θέλοντας να υπογραμμίσει την «πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη διεθνή ενεργειακή πολιτική» που είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Λαφαζάνης κάνοντας αυτή τη δήλωση σε καμία περίπτωση δεν είχε στο μυαλό του την «πρόταση Καμμένου» για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ και μάλιστα με συγκεκριμένο ποσοστό 70-30%.
Η επίσκεψη του κ. Λαφαζάνη στη Μόσχα είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα εν όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα στις 8 Απριλίου.
Αυτό άλλωστε, δήλωσε σαφώς και ο Αλεξάντρ Νόβακ ο οποίος είπε ότι είναι εξουσιοδοτημένος από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δυο χωρών, εν όψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα και της συνάντησης του με το Ρώσο πρόεδρο.
Πέραν αυτών όμως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που είναι ο κύριος εκφραστής του «ανοίγματος» προς τη Μόσχα, κατέστησε σαφές, ότι η Ελλάδα, παρά τις επιφυλάξεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, είναι υπέρ της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας για την τροφοδοσία της Ευρώπης, με επέκταση του αγωγού Turkish Stream που σχεδιάζεται να φθάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Παράλληλα, επεδίωξε να εξασφαλίσει ρωσική συμμετοχή στο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης στον οποίο μόλις πρόσφατα έδωσε δίμηνη παράταση, ακριβώς γι αυτό το λόγο.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μάλιστα, η ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε για συμμετοχή ρωσικών εταιριών στο διαγωνισμό.
Μετά από αυτά είναι απολύτως φυσιολογικό το ότι ο κ. Λαφαζάνης αρνήθηκε να σχολιάσει την… ιδέα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με τις ΗΠΑ.
Πάντως η «πρόταση Καμμένου», επιβεβαιώνει ότι η διεθνής ενεργειακή πολιτική της χώρας είναι προσανατολισμένη στους… τέσσερις ορίζοντες! Και …αναζητείται πυξίδα.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: