Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

O Olympus Marathon προκηρύσσει νέο αγώνα "Ολύμπια Μονοπάτια"

Όλυμπος, η ομορφιά του βρίσκεται στα μικρά και ταπεινά, τα σχεδόν ασήμαντα, ακόμη και στα αθέατα και καλά κρυμμένα, τα σπάνια ενδημικά φυτά του Ολύμπου.
Όλυμπος δεν είναι μόνο οι 55 κορυφές του , οι ανείπωτης ομορφιάς χαράδρες, το πολυποίκιλο του ανάγλυφου και του γεωλογικού υπόβαθρου, η αναρχία που παρατηρείται στην κατατομή των ζωνών βλάστησης ή η ποικιλότητα του μικροκλίματος που δημιουργείται από το συνδυασμό του υψόμετρου και τον προσανατολισμό των πλαγιών προς τη θάλασσα, τον πλούτο των ρεόντων υδάτων αλλά και των πετρωμάτων.

Είναι και ό,τι από το ζωικό ή φυτικό βασίλειο καταφέρνει να επιβιώνει στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες στις σχισμές των ασβεστολιθικών βράχων, στις σάρες, στους λιθώνες και στα αλπικά λιβάδια. Περισσότερα από 1700 φυτικά είδη έχουν καταγραφεί στον Όλυμπο και αποτελούν το 25% της αντίστοιχης ελληνικής χλωρίδας, Τα 187 από αυτά ξεχωρίζουν στα μάτια των επιστημόνων για τη σπανιότητα ή την περιορισμένη τους εξάπλωση. Τα 23-25 μάλιστα αποτελούν την οικογένεια των ενδημικών φυτών του Ολύμπου, φυτά που συναντά κανείς αποκλειστικά και μόνο στο βουνό των θεών.
Βιόλα, Καμπανούλα, Λίλιουμ ή κόκκινος κρίνος, Αχίλλεα, Κενταύρεα κ.ά. Το είδος jankaea heldreichii παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες καθώς αποτελεί φυτικό λείψανο από την εποχή των παγετώνων.
Σχεδόν άγνωστα τα πιο πολλά και κατά συνέπεια ανύπαρκτης αξίας και σημασίας στο ευρύ κοινό που συχνάζει στο βουνό. Είτε ως πεζοπόροι είτε ως αθλητές, ορειβάτες ή φυσιολάτρες ή ακόμα και ως οπαδοί των ακραίων αθλημάτων αγνοούμε τον μικροσκοπικό αυτό πλούτο κόβοντας αμήχανα πολλές φορές τα άνθη ή τα τσαλαπατάμε περνώντας από μη σηματοδοτημένα μονοπάτια προκαλώντας καταστροφές εν αγνοία μας.
Γι αυτό το λόγο ο Olympus Marathon αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη σπουδαιότητα και σπανιότητα των ενδημικών φυτών του Ολύμπου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει οικολογικά τους πολίτες.
Προκηρύσσει έναν νέο, μικρό αγώνα στις παρυφές του Ολύμπου με την επωνυμία «Ολύμπια Μονοπάτια» που έρχεται να «σκύψει» απάνω από τους λιλιπούτειους αυτούς παγκόσμιους θησαυρούς και να προβάλλει τη σημαντικότητά τους στην παγκόσμια οικόσφαιρα.
Κάθε χρόνο η διοργάνωση «Ολύμπια μονοπάτια» θα παίρνει το όνομά της από το χαρακτηριστικό όνομα του τιμώμενου φυτού. Η πρώτη διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στο Jankaea heldreichii και κατά συνέπεια η επωνυμία της θα είναι «Ολύμπια μονοπάτια-jankaea edition”Ο αγώνας Ολύμπια μονοπάτια 2015 (Jankaea Edition) πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, μια μέρα πριν τον Olympus Marathon.
Η διαδρομή του αγώνα εκτείνεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων. Αφορά μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή με σχετικά ήπιες κλίσεις. Κινείται σε όλα τα είδη των τερέν (μονοπάτι, χωματόδρομος, άσφαλτος). Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας είναι 3 (τρεις) ώρες. Η τροφοδοσία των αθλητών περιορίζεται σε έναν σταθμό, περίπου στο μέσον της διαδρομής.
Η διαδρομή του αγώνα έχει ως εκκίνηση και τερματισμό το σημείο τερματισμού του Olympus Marathon (στο θεατράκι του πάρκου Λιτοχώρου). Το ελάχιστο υψόμετρο της διαδρομής είναι 250 μέτρα και το μέγιστο 650. Η διαδρομή μοιράζεται σε μονοπάτια, χωματόδρομο και άσφαλτο.
Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη διοργάνωση στο e-mail:
olympiamonopatia@olympus-marathon.com


Από την Οργανωτική Επιτροπή του Ολύμπια Μονοπάτια (Jankaea Edition)


Δεν υπάρχουν σχόλια: