Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Απαραίτητα εφόδια ζωής που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας

Κάθε παιδί έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα.
Ανεξάρτητα όμως από την ποιότητα του ως άνθρωπος, ο κάθε γονιός έχει την υποχρέωση να εμφυσήσει στα παιδιά του με αξίες που θα τα συνοδεύουν για μια ζωή και θα το κάνουν έναν καλύτερο άνθρωπο, ένα σωστό φίλο και έναν υπεύθυνο επαγγελματία.
Τα βασικά εφόδια για το παιδί σας είναι τα εξής :
Κριτική σκέψη :
Τα παιδιά πρέπει να συνηθίσουν από νωρίς την υγιή αμφισβήτηση, προϊόν της κριτικής σκέψης.
Ό,τι ακούνε δεν είναι απαραίτητα σωστό.
Δείξτε τους πως, για να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για οποιοδήποτε θέμα θα πρέπει πρώτα να έχουν αμφισβητήσει την αλήθεια μίας είδησης ή πληροφορίας και παράλληλα να ερευνήσουν για διαφορετικές ιδέες και απόψεις πάνω στο ίδιο θέμα.
Την ικανότητα να ακούνε :
Ξεκινήστε με το να ακούτε εσείς πρώτοι τι έχει το παιδί σας να σας πει και μάλιστα ανά διαστήματα επαναλάβετε αυτό που σας είπε. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσει πολύ σύντομα πως έτσι είναι το σωστό και θα σας μιμηθεί ακούγοντας αρχικά εσάς και αργότερα τους δασκάλους και τους φίλους του, χτίζοντας υγιείς σχέσεις βασισμένες στην κατανόηση.
Να παίρνουν την ευθύνη των πράξεών τους :
Από τα πιο σημαντικά εφόδια, που αν δεν αναπτυχθεί σε μικρή ηλικία, θα αποτελέσει ελάττωμα του παιδιού σας μετέπειτα.
Είναι στο χέρι σας να γίνει το παιδί σας ένας υπεύθυνος ενήλικας, που ζητάει συγγνώμη κατανοώντας το λάθος του και δέχεται την κριτική των άλλων.
Μην ξεχνάτε ότι έχοντας υπεύθυνη στάση έναντι των πράξεών του θα αποφύγει καβγάδες, και αυτό θα γλιτώσει και εσάς από πολλούς μπελάδες.
Καλοσύνη και ευγένεια :
Μαθαίνοντας να είναι ευγενικά τα παιδιά αισθάνονται χαρά, καθώς βλέπουν τους άλλους να ανταποκρίνονται στο λόγο και τις “απαιτήσεις” τους.
Πολύ βασικό επίσης, τα καλοσυνάτα παιδάκια κάνουν πολύ πιο εύκολα φίλους και τείνουν οι σχέσεις τους να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.
Εμπιστοσύνη :
Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων εκείνοι που μπορούν να εμπιστευτούν και εκείνοι που δεν μπορούν. Πολλοί γονείς με το φόβο ότι το παιδί τους θα πληγωθεί, δεν το αφήνουν να δράσει μόνο του με αποτέλεσμα εκείνο να δρα εγωκεντρικά χωρίς να εμπιστεύεται όχι μόνο τη γνώμη των άλλων, αλλά και τους ίδιους τους άλλους.
Είναι άλλο πράγμα όμως, ως γονιός να επισημαίνεις τους κινδύνους και άλλο πράγμα να δείχνεις στο παιδί σου πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του και εσένα.
Στο δρόμο προς την απόκτηση της αναγκαίας εμπιστοσύνης, εσείς οι ίδιοι πρέπει από τη ηλικία που κρίνετε εσείς, και ανάλογα με το παιδί, να δείξετε εμπιστοσύνη και να αφήσετε το παιδί σας να κάνει ένα βήμα τη φορά.
post4life.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: