Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Φόβοι και ανησυχίες των παιδιών σας

Γράφει η Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη
«Τι γίνεται αν υπάρχει μια μάγισσα κάτω από το κρεβάτι, αν στο σκοτάδι εμφανιστεί κάποιος ή αν η μαμά πεθάνει;» είναι μερικές από τις ερωτήσεις που σίγουρα θα ακούσετε από τα παιδιά σας στην ηλικία των 3, 4 ή 5 ετών.
Να θυμάστε όμως, πως το παιδί σας μπορεί να μην σας πει ευθέως τις ανησυχίες του.
Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι ανήσυχο για κάτι, προσπαθήστε να μην το βομβαρδίσετε με ερωτήσεις.

Τα παιδιά μισούν τις ερωτήσεις και είναι πιο πιθανό να ορθώσουν εμπόδια από ό, τι αν τα αφήσετε να επικοινωνήσουν με εσάς ελεύθερα όταν εκείνα το θελήσουν.
Προσπαθήστε να καταλάβετε τις πιθανές ενδείξεις στις συνομιλίες του παιδιού σας με εσάς και τους γύρω σας και να είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε.
Είναι σημαντικό να λάβετε τις ανησυχίες του παιδιού σας στα σοβαρά, αλλά χωρίς να προσθέσετε αγωνία.
Το γέλιο σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να κάνει το παιδί σας να κλειστεί στον εαυτό του, με αρνητικά αποτελέσματα.
Πιστέψτε αυτά που θα σας πει, έστω και αν βρίσκονται μόνο στην φαντασία του.
Έτσι θα μπορέσει να νιώσει ασφάλεια με εσάς.
Προσπαθήστε να του εξηγήσετε πως αυτά που τον ανησυχούν βρίσκονται απλά στην φαντασία του και πως είστε δίπλα του για να τον κάνετε να νιώσει ασφάλεια και προστασία.
Για παράδειγμα, κοιτάζοντας πολύ υπεύθυνα το παιδί σας, αν σας πει πως υπάρχει ένα φάντασμα στο ντουλάπι, του δίνετε την εντύπωση πως έχει μοιραστεί τον τρόμο του και πως μαζί σας δεν πρέπει να αισθάνεται τέτοιου είδους φοβίες και ανησυχίες.
Το παιδί σας θέλει να νιώθει πως είστε δίπλα του, ακόμα και αν έρθει αντιμέτωπο με κάτι δυσάρεστο.
Είναι πιο εποικοδομητικό να ακούσετε προσεκτικά τις ανησυχίες του, να αναγνωρίσετε το φόβο του και στη συνέχεια να προτείνετε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση από κοινού.
Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει τρομοκρατηθεί από το σκοτάδι, εξηγήστε του πως είναι αρκετά συνηθισμένο στους ανθρώπους να είναι φοβισμένοι, αλλά πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος σε αυτό.
Μερικές φορές το να μιλήσετε στο παιδί σας για τους φόβους δεν είναι αρκετό.
Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να βρείτε ένα παιχνίδι με τον φόβο.
Για παράδειγμα, αν το παιδί σας φοβάται τα σκυλιά, ίσως θα ήταν καλό να του πάρετε ένα σκυλί- παιχνίδι, έτσι ώστε να τα αγαπήσει και να καταλάβει πως δεν υπάρχει κανένας φόβος όταν πλησιάζει το συγκεκριμένο ζωάκι.
Εάν το παιδί σας δείχνει έντονα σημάδια δυσφορίας, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ειδικό, ο οποίος θα προτείνει άλλες στρατηγικές αντιμετώπισης.
Σε γενικές γραμμές, όμως, το να μιλήσετε με το παιδί σας και να καταλάβετε γιατί και τι φοβάται θα βοηθήσει πάρα πολύ.
Το παιδί σας θα σταματήσει να έχει αυτές τις φαινομενικά παράλογες σκέψεις, αλλά μέχρι τότε, θα πρέπει να προσπαθήσετε να του προσφέρετε υποστήριξη,όση βέβαια μπορείτε.
post4life.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: