Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Έκλεισε ο ελληνικός αγωγός για το ρώσικο φυσικό αέριο. 3 δις προκαταβολή περιμένει η ελληνική κυβέρνηση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Με τη διακριτική ονομασία «Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός» θα ξεκινήσουν οι εργασίες για ολοκλήρωση της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας μετά την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Σε κοινή δήλωση για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα προχώρησαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, από την Αγ. Πετρούπολη όπου και συναντήθηκαν στα πλαίσια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.
Στην ανακοίνωση αυτή εξέφρασαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» , στην ελληνική επικράτεια.

Στα άμεσα πλέον σχέδια των δύο πλευρών βρίσκεται η δημιουργία μίας Κοινής Εταιρίας Ειδικού Σκοπού για τη δημιουργία του «Νέου Ευρωπαϊκού Αγωγού» (ΝΕΑ). Στους στρατηγικούς επενδυτές περιλαμβάνονται η VEB CAPITAL και η “Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ – ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.”
Η δεύτερη αποτελεί νέα εταιρία η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο και έχει ως έργο την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτή η εταιρία θα είναι και ο ιδιοκτήτης του «NEA» και θα είναι ο υπεύθυνος για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.
«Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού» τόνισαν οι δύο άνδρες στην κοινή τους ανακοίνωση.

3 δις φαίνεται ότι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση ως προκαταβολή για τη συμφωνία κάτι που δημιουργεί την ευχάριστη έκπληξη της εισόδου αυτής της σπουδαίας επένδυσης εν καιρώ κρίσης. Πέρα από τις πολύ σημαντικές εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο που φέρνει αυτή η συμφωνία μόνο ως παράπλευρα οφέλη θα είναι η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας που θα χρειαστούν για την κατασκευή και λειτουργία τους αγωγού.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: