Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Wikileaks: Ο Ολάντ έκανε μυστικές συναντήσεις για Grexit από το 2012

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες μιάς εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη από τον Μάιο του 2012, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος αναφέρθηκε χθες σε μυστικές εκθέσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.
Η NSΑ κατασκόπευε την περίοδο 2006-2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks και επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η καθημερινή εφημερίδα Liberation.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβάθμιστεί ως «άκρως απόρρητα», συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της «κοινότητας των πληροφοριών» των ΗΠΑ, σημειώνει η Liberation.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σοσιαλιστής Ολάντ, που ήταν στην εξουσία μόλις μερικές ημέρες, είχε απογοητευτεί από την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος με την συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και είχε ζητήσει να συνομιλήσει με ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), συγκυβερνώντος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο ιστότοπος WikiLeaks γράφει ότι η Γαλλία ήθελε την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, και ότι υποστήριζε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τους δανειακούς όρους της, αλλά υποστήριζε επίσης ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική.

«Ο Ολάντ επέμενε ότι η συνάντηση θα μείνει μυστική», είπε ο ιστότοπος βάσει υποκλοπών της NSA από τις 22 Μαίου 2012, λέγοντας για τις συνομιλίες ότι ήθελε να συζητήσει με τους «αρμόδιους υπουργούς» τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας στη γαλλική οικονομία και τις τράπεζες. «Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί ότι αν κυκλοφορήσει προς τα έξω ότι το Παρίσι σκέφτεται σοβαρά τη πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας, θα βαθύνει η κρίση».

Σύμφωνα με την υποκλεμμένη συζήτηση, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε «νίψει τας χείρας της» για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο. «Αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον Ολάντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα», ενώ αργότερα ο Ολάντ προσκάλεσε στο Παρίσι τον ηγέτη του SPD για συνομιλίες, οι οποίες έγιναν στις 13 Ιουνίου 2012.
Το Παρίσι καταγγέλλει τη μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων

Η Γαλλία κατήγγειλε μία «μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων».

«Δεν είναι αποδεκτό μεταξύ συμμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ και πρόσθεσε:

«Αυτό που συνέβη δεν είναι αποδεκτό, αλλά δεν θα προκαλέσει και κρίση.»

Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει:

«Φυσικά, θα ζητηθούν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ μετά τη συνεδρίαση του Συμβου.»
rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: