Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ένα σωστό ποδοσφαιρικό πρότζεκτ!

Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης
Οι τελευταίες μέρες στον Παναθηναϊκό έχουν λίγη από την αίγλη του παρελθόντος.
Η ομάδα εξασφάλισε για δεύτερη συνεχή χρονιά την παρουσία της στα προκριματικά του Τσαμπιονς Λιγκ με χαρακτηριστική άνεση παίζοντας εντυπωσιακό ποδόσφαιρο ενώ η τελευταία επικείμενη μεταγραφή Εσσιέν δημιουργεί φιλοδοξίες στις τάξεις των φιλάθλων για την νέα χρονιά.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον κορμό που έχει δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια με παίκτες υπό την καθοδήγηση του Αναστασίου κάνουν άπαντες να πιστεύουν πως την σεζόν 2015-6 μπορεί να γίνει το βήμα παραπάνω τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται την τελευταία διετία στους «πράσινους».

Ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της ομάδας δεν πίστευε όταν προ διετίας αναλάμβανε η Παναθηναϊκή συμμαχία με ηγέτη τον Γιάννη Αλαφούζο την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Όλα όμως είναι απόρροια ενός σωστού σε σκέψη και άριστα εκτελεσμένου ποδοσφαιρικού προτζεκτ. Ο Αλαφούζος εμπιστεύθηκε ένα νέο προπονητή που έδωσε τα διαπιστευτήριά του και έδειξε δείγματα του προπονητικού ταλέντου του ενώ στην τεχνική διεύθυνση εμπιστεύθηκε νέους ανθρώπους που ήταν γνώστες του αθλήματος αλλά δεν είχαν κάποια εμπειρία στην οργάνωση ενός σωματείου. Σημείο κλειδί της όλης η προσπάθειας η υπομονή και η στήριξη που παρείχε στα πρόσωπα που εμπιστεύθηκε. Πρωταρχικός στόχος του να εξυγιανθεί οικονομικά το σωματείο και για αυτό τον λόγο διέθετε χαμηλό μπάτζετ για μεταγραφές.

Η πρώτη χρονιά ήταν πολύ δύσκολη και τα πάντα ήταν ρευστά. Η επιλογή Αναστασίου αντιμετωπίστηκε με πολλή δυσπιστία λόγω απειρίας ενώ τα πρόσωπα του τεχνικού επιτελείου και του τμήματος σκαουτινγκ αντιμετωπίστηκαν ακόμα πιο σκληρά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα λιγοστά χρήματα για μεταγραφές έδειχναν πως ο Παναθηναϊκός θα κάνει βήματα προς τα πίσω όμως με σωστό προγραμματισμό και έξυπνες μεταγραφές οι «πράσινοι» κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ανταγωνιστική ομάδα με ηγέτη τον Μάρκους Μπεργκ. Μετά το πρώτο αναγνωριστικό διάστημα και την ομοιογένεια που έψαχνε η ομάδα ο Παναθηναϊκός άρχισε να ρολάρει και κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλητής β΄ γύρου να κατακτήσει το κύπελλο να κατακτήσει την δεύτερη θέση και συγχρόνως την είσοδο στα προκριματικά του Τσαμπιονς Λιγκ.

Οι βάσεις είχαν μπει! Τα οικονομικά προβλήματα μειώνονταν όσο περνούσε ο καιρός, η δυσπιστία του κόσμου άνηκε στο παρελθόν ενώ προπονητής και παίκτες εργάζονταν χωρίς την ασφυκτική πίεση της πρώτης χρονιάς. Όμως το καλοκαίρι δεν έγιναν οι καλύτερες μεταγραφές και οι παίκτες που αποκτήθηκαν σχετικά αργά δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα. Ο Παναθηναϊκός στην αρχή της σεζόν δεν έπαιζε όπως στο τέλος της περσινής περιόδου ενώ η παρουσία στην Ευρώπη απογοητευτική με τον Νταμπίζα να βρίσκεται όμηρος των επιλογών του και να φεύγει. Ωστόσο στον Παναθηναϊκό δεν τα παράτησαν, έφεραν νέους παίκτες τον χειμώνα που κάλυψαν καίριες θέσεις ενώ η επιστροφή Μπεργκ στις καλές εμφανίσεις τους οδήγησε σε έναν πολύ καλό β΄ γύρο και μια εντυπωσιακή παρουσία στα play-off.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Οι πράσινοι είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια που εμπιστεύεται για τρίτη σερί χρονιά τον ίδιο προπονητή. Ο Αναστασίου έχει ήδη δημιουργήσει έναν κορμό από παίκτες για την νέα περίοδο και οι μεταγραφές βρίσκονται σε εκπληκτικό για την εποχή στάδιο. Ο Παναθηναϊκός έχει καλύψει τα περισσότερα κενά στο ρόστερ του, η μεταγραφή Εσσιέν θα δώσει άλλον αέρα στην ταλαιπωρημένη μεσαία γραμμή της ομάδας ενώ είναι μια σπουδαία επικοινωνιακή νίκη. Επίσης η αγωνιστική άνοδος των Νίνη, Μαυρία (αν τελικά μείνει) γεμίζει ακόμα περισσότερο την επιθετική φαρέτρα του Αναστασίου. Αν οι πράσινοι καταφέρουν να αποκτήσουν έγκαιρα έναν κεντρικό αμυντικό high-class τότε την νέα σεζόν θα παρουσιαστούν ενισχυμένοι.

Οι «πράσινοι» έχουν κάθε λόγο να χαίρονται. Η περίοδος της αμφισβήτησης έχει ξεπεραστεί για όλους, η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο ενώ έχει εφαρμοσθεί σωστά ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο καθώς έχει δημιουργηθεί ένας κορμός ομάδας από το μηδέν. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και στόχος του Παναθηναϊκού είναι το επόμενο βήμα που περιλαμβάνει μια καλή παρουσία στην Ευρώπη και διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Η ομάδα έπεσε 24 θέσεις στην ειδική βαθμολογία της UEFA και θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της για να βρεθεί στους «χρυσούς» ομίλους του Τσαμπιονς Λιγκ ενώ ξέρουν πως ο αιώνιος αντίπαλος κατέκτησε το πρωτάθλημα με άνεση. Το σχέδιο βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή και η φετινή σεζόν θα κρίνει πολλά. Όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι εύχονται έναν ισχυρό Παναθηναϊκό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη διότι χρειαζόμαστε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα αλλά και μια καλή παρουσία μιας δεύτερης ομάδας στην Ευρώπη πλην του Ολυμπιακού.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: