Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Δείτε πόσα εκατ. ευρώ αδρανών καταθέσεων περιήλθαν στο Δημόσιο (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Στα 10,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων που περιήλθαν στο Δημόσιο το 2015 σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Σχετική ερώτηση είχε απευθύνει ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Χρήστος Σταϊκούρας , ο οποίος είχε ζητήσει να πληροφορηθεί από το υπουργείο Οικονομικών ποιο είναι το ακριβές ποσό των αδρανών καταθέσεων που έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο, πως αναλύεται το ποσό αυτό ανά έτος και ανά πιστωτικό ίδρυμα, αλλά και πως θα αξιοποιηθεί.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών συγκέντρωσε τα τελικά στοιχεία από τις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος για τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων που περιήλθαν στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και τις 15 Μαΐου 2015 και τα έστειλε στη Βουλή.
Όπως προκύπτει, στο διάστημα 1/1/2014 – 31/12/2014 περιήλθαν στο Δημόσιο συνολικά 37 εκατ. ευρώ από αδρανείς καταθέσεις, ενώ στο διάστημα 1/1/2015 – 15/05/2015 το Δημόσιο έλαβε από αδρανείς καταθέσεις 10,5 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αναλύονται ως εξής:



Υπενθυμίζεται πως με το Ν. 4151/2013 καταρτίστηκε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους αδρανείς καταθετικούς πόρους, επιτρέποντας, με διαφανείς διαδικασίες, τη χρήση των κεφαλαίων για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου, με απώτερο δυνητικό σκοπό τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο κάθε πιστωτικό ίδρυμα, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση 20ετίας να αποδίδει στο Δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, πλέον αναλογούντων τόκων, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό, που έχει ανοιχθεί για το σκοπό αυτό, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον Νόμο.
Επίσης, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται, μέσα στις προθεσμίες σύνταξης του Κρατικού Προϋπολογισμού, να ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το κατ’ εκτίμηση ύψος των αδρανών καταθέσεων που θα μεταφέρουν στο Δημόσιο μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους, ώστε τα κονδύλια αυτά να συμπεριληφθούν στον Προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: