Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια εκτεθειμένα στη ζέστη

Μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που εξέτασε 16 μάρκες εμφιαλωμένου νερού, άλλαξε τις τρέχουσες συστάσεις γύρω από τα επιθυμητά επίπεδα της δισφαινόλης Α (ή αλλιώς BPA) στα πλαστικά μπουκάλια νερού.
Ενώ τα σημερινά χαμηλά επίπεδα στον τομέα των πλαστικών έχουν κριθεί ασφαλή, οι ερευνητές σε αυτήν την τελευταία μελέτη παρακολούθησαν αυτά τα δήθεν αβλαβή επίπεδα να μεγαλώνουν σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, όταν άφησαν τα μπουκάλια σε 70°C (στη θερμοκρασία αυτή μπορεί να φτάσει το εσωτερικό ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου).

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού γίνονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για πολλές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς είναι ελαφρύ και ανθεκτικό. Ωστόσο, όταν θερμαίνεται είναι γνωστό ότι απελευθερώνει το χημικό ΒΡΑ, που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών που μιμούνται τα οιστρογόνα και μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία εάν ο οργανισμός μας εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ανησυχητικό για τους επιστήμονες είναι το ότι οι χημικές αυτές ουσίες αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
Έτσι, συνιστούν να μην καταναλώνουμε νερό που μπορεί να βρούμε ξεχασμένο στο αυτοκίνητό μας.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: