Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Παιδική ευτυχία σημαίνει παιχνίδι!

Αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί, δεν έχετε παρά να το αφήσετε να παίξει όσο θέλει. Τα παιχνίδια και η ενέργεια που διοχετεύεται σε αυτά από τα παιδιά κάθε ηλικίας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξής τους.
Γιατί, όμως, θεωρούνται τόσο σημαντικά στη ζωή ενός μικρού παιδιού;
Τα παιδιά αναπτύσσονται μέσα από το παιχνίδι. Με αυτό μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν το άγχος και να πράττουν με τρόπο δημιουργικό. Αναπτύσσουν τη φαντασία τους, βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που παρουσιάζονται την ώρα του παιχνιδιού, διαπραγματεύονται, επιδιώκουν τη νίκη και βάζουν το μυαλό τους να σκεφτεί.

Μέσα από τους διάφορους ρόλους που έχουν σε κάθε παιχνίδι, μαθαίνουν να συμπεριφέρονται και να δρουν πιο ώριμα και πιο έξυπνα. Αν μάλιστα, παρακολουθήσετε τα παιδιά σας την ώρα που παίζουν, θα καταλάβετε πως μπορούν να δημιουργήσουν ολόκληρους διαλόγους και συζητήσεις γύρω από το κάθε τι. Έτσι, δηλαδή βρίσκουν τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας. Γι” αυτό, άλλωστε, ακόμα και τα παιδιά που δεν έχουν αδέρφια, χρησιμοποιούν τις κούκλες τους για να μιλήσουν, εκδηλώνοντας μέσα από το παιχνίδι, κάθε τι που τα απασχολεί.

Ως γονείς, χρειάζεται να ενσωματώσετε το παιχνίδι στην καθημερινή ζωή των παιδιών σας. Πρέπει να θυμάστε ότι αυτό που τα παιδιά θέλουν πάνω απ’όλα για να είναι ευτυχισμένα, είναι να αισθάνονται ήρεμα και καλά με τους γονείς τους. Με το παιχνίδι μπορούν και χαλαρώνουν, αποβάλλουν το άγχος από το σχολείο ή άλλες δραστηριότητες και διοχετεύουν με σωστό τρόπο την ενέργειά τους σε κάτι που τους βοηθάει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, σωματική και πνευματική. Και το πιο σημαντικό είναι πως με αυτό τον τρόπο, εκφράζονται, αναπτύσσοντας επιπλέον διάφορες ικανότητές τους.
post4life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: