Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Παρέμβαση Κινέζου πρωθυπουργού για το Ελληνικό ζήτημα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ εξέφρασε τη στήριξη της Κίνας στις συνεχιζόμενες συνομιλίες Ελλάδας και ΕΕ και την ευχή του Πεκίνου για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ισχυρό ευρώ.
Ο Κετσιάνγκ συναντήθηκε με τον βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης και στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην επικείμενη σινο ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Κίνα στην ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ευρωπαική Ένωση αλλά και την υποστήριξη που η πρώτη προσφέρει μακροπρόθεσμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι δηλώσεις του κινέζου πρωθυπουργού δεν είναι απλά ευχολόγια. Η Κίνα έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στο ίδιο το ευρωπαϊκό χρέος αφού κατέχει μεγάλο μέρος του. Μάλιστα δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν ότι στην καμπή της κρίσης το 2012 ήταν ο Κινέζος πρωθυπουργός που με τηλεφώνημά του προειδοποίησε την Άγκελα Μέρκελ ότι τυχόν Grexit και η συνακόλουθη αποσταθεροποίηση του ευρώ θα οδηγούσε σε απόσυρση της Κίνας στις επενδύσεις της στην Ευρώπη. Αντίστοιχες πιέσεις οι μεγάλοι της Ευρωζώνης είχαν δεχθεί ακόμη και από την Ιαπωνία πιο πρόσφατα.

Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Κινεζικής κυβέρνησης αναφέρει ότι «Τα σημερινά προβλήματα χρέους της Ελλάδας διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο και η Κίνα ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εκτιμά δε ιδιαίτερα τις προσπάθειες των ενδιαφερομένων μερών, και ελπίζει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Η Κίνα στηρίζει την Ευρώπη και την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός παρεμβαίνει με θετικό τρόπο, ζητώντας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επιδείξουν σύνεση και να μην τορπιλίσουν το μέλλον της ευρωζώνης για την οποία σαφέστατα έχει εκφράσει τις ελπίδες του για παρούσες και μελλοντικές οικονομικές συνεργασίες. Αποτελεί δε ισχυρή πίεση για εκείνους που ψάχνουν την ευκαιρία για εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: