Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η Αγγλία των αστέγων

Περισσότεροι από 8.300 άνθρωποι κινδυνεύουν κάθε εβδομάδα να χάσουν το σπίτι τους στην Αγγλία, σύμφωνα με έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Shelter, η οποία δραστηριοποιείται υπέρ των αστέγων.
Τα διαμερίσματα του Λονδίνου Μπάρκινγκ και Ντάγκενχαμ έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη στεγαστική κρίση της Βρετανίας, με ένα στα 38 σπίτια να κινδυνεύει από κατάσχεση.

Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλες πόλεις, όπως το Σλάου, το Μάντσεστερ, το Πίτερμπρο και το Ρότσντεϊλ.
Η μέση τιμή πώλησης μιας βρετανικής κατοικίας προσεγγίζει ολοένα περισσότερο τις 200.000 λίρες
Όπως αναφέρει το RT, αυτά τα σαφώς ανησυχητικά νούμερα προκύπτουν την ώρα που η μέση τιμή πώλησης μιας βρετανικής κατοικίας προσεγγίζει ολοένα περισσότερο τις 200.000 λίρες, σύμφωνα με νεότερη έρευνα. Η Shelter βασίζει τα ευρήματά της στον αριθμό των αποφάσεων κατάσχεσης που εκδόθηκαν από τα δικαστήρια της χώρας μεταξύ 1ης Απριλίου 2014 και 31 Μαρτίου 2015. Η οργάνωση σύγκρινε τα εν λόγω στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με στοιχεία απογραφών για τον αριθμό των νοικοκυριών σε κάθε περιοχή. Διαπίστωσε ότι 1 στα 58 σπίτια κινδυνεύουν στο Σλάου και 1 στα 66 στο Μάντσεστερ, ενώ στο Λονδίνο το πρόβλημα είναι εντονότερο στα διαμερίσματα Μπάρκινγκ, Ντάγκενχαμ, Νιούχαμ, Χάρινγκεϊ, Χάκνεϊ, Γκρίνουιτς, Σάουθγουορκ και Μπρεντ. Ο Ναντίμ Καν, που εργάζεται στη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης της οργάνωσης, δήλωσε: «Μας παίρνουν χιλιάδες άνθρωποι που υπέφεραν σιωπηλά ενώ αγωνίζονταν να πληρώσουν το νοίκι ή το στεγαστικό τους δάνειο, κι έρχονται σ’ εμάς απελπισμένοι όταν τα δικαστικά έγγραφα τελικά φτάσουν στην πόρτα τους».

​Η έλλειψη νέων κατοικιών έφτασε στις 136.000 τον χρόνο, σύμφωνα με τους «Times», ενώ άλλα 100.000 σπίτια πρέπει να χτίζονται κάθε χρόνο μόνο στο Λονδίνο για να καλυφθεί η ζήτηση

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 360.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν τον ιστότοπο της Shelter το 2014 αναζητώντας πληροφορίες για εξώσεις και κατασχέσεις. Η έλλειψη νέων κατοικιών έφτασε στις 136.000 τον χρόνο, σύμφωνα με τους «Times», ενώ άλλα 100.000 σπίτια πρέπει να χτίζονται κάθε χρόνο μόνο στο Λονδίνο για να καλυφθεί η ζήτηση. Σύμφωνα δε με τους τελευταίους δείκτες, η μέση τιμή πώλησης ενός βρετανικού σπιτιού ανέρχεται πλέον στις 196.000 λίρες, περίπου 12.600 λίρες παραπάνω σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του Λονδίνου και βουλευτής των Εργατικών Σαντίκ Καν έχει υποσχεθεί να θέσει σε προτεραιότητα τη στεγαστική κρίση, εφόσον εκλεγεί του χρόνου. Συγκεκριμένα, είπε πως θα δώσει το πράσινο φως για να χτιστούν οικιστικά συγκροτήματα σε οικόπεδα του Δήμου και μέσω της πολεοδομίας θα αποτρέψει τους επενδυτές από το να αγοράζουν σπίτια και να τα αφήνουν άδεια.

Σε άρθρο του στο περιοδικό «New Statesman» την Παρασκευή ο Καν σημείωνε: «Η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης είναι πράγματι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη γενιά μου στο Λονδίνο».
zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: